Geen foto

Brit ontdekt arrestatiebevel voor Machiavelli

Het arrestatiebevel voor Niccolo Machiavelli is ontdekt.Een Britse academicus heeft een 500 jaar oud arrestatiebevel gevonden voor Niccolo Machiavelli, de bekende politiek schrijver uit Renaissancistisch Italië. De onderzoeker trof het historische document per toeval aan bij onderzoek in de archieven van Florence.

Professor Stephen Milner, aangesloten bij de universiteit van Manchester, was in het archief op zoek naar proclamaties van stadsomroepers uit de periode 1470-1530, toen hij stuitte op het bijzondere arrestatiebevel. Toen Milner het document uit 1513 zag, wist hij meteen waar het om ging. “Als je je realiseert dat dit document de val betekende van een van ’s werelds meest invloedrijke politiek schrijvers, is dat nogal opwindend.” De vondst geeft inzicht in de omstandigheden waarin Machiavelli zijn meesterwerk Il Principe schreef.

De Medici-familie was in 1512 weer aan de macht gekomen in Florence en zette Machiavelli uit zijn functie in het stadsbestuur, vanwege zijn samenwerking met een rivaliserende factie. Zijn naam werd geassocieerd met een samenzwering tegen de Medicis. Op diezelfde dag werd Machiavelli gevangen genomen, gemarteld en later weer vrijgelaten, op voorwaarde dat hij de stad niet meer zou betreden. Hierna ging het bergafwaarts met Machiavelli. Met de hoop weer in een positief daglicht te komen bij de Medicis schreef hij toen zijn beroemde werk Il Principe. Volgens Milner is er geen bewijs dat aantoont dat de Medici het werk ook daadwerkelijk gelezen hebben.

De vondst van Milner is opmerkelijk, zeker omdat Florence dit jaar het 500-jarig bestaan van Il Principe viert met o.a. een reconstructie van de gebeurtenissen omtrent de arrestatie en het gevangenschap van Machiavelli.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen