Geen foto

Brief Robert the Bruce per toeval ontdekt

Robert the Bruce.Een brief van de Schot Robert the Bruce aan de Engelse koning Edward II is per toeval ontdekt door een Schotse historicus. De brief stamt uit 1310 en geeft nieuwe inzichten over de Schotse onafhankelijkheidsoorlogen uit de periode.

De Schotse historicus Dauvit Broun, verbonden aan de Glasgow University, vond de brief van Robert the Bruce in de British Library. Hij deed daar onderzoek naar ruim 500 jaar oude manuscripten van monniken uit de Abdij van Kirkstall. De monniken bleken de brief van Robert the Bruce te hebben overgeschreven.

Robert the Bruce

Robert the Bruce, geboren in 1274, maakte door zijn adellijke familiebanden aanspraak op de macht in Schotland. De Engelse koning Edward I verkoos echter een tegenstander van Robert, John Balliol, tot koning. Edward I veroverde vier jaar later, in 1296, Schotland en Balliol werd afgezet.

Robert probeerde vervolgens jarenlang zelf koning van Schotland te worden en begon een guerrillaoorlog tegen Edward II, die inmiddels zijn vader had opgevolgd. In de gevonden brief probeert Robert de Engelse koning over te halen om vreedzaam met elkaar om te gaan. De positie van Edward II in Schotland was in de jaren voor 1310 verzwakt en Robert presenteerde zich in de brief als gelijke van de Engelse koning.

Volgens Broun had Robert het idee dat hij een eventuele krachtmeting op het slagveld met Engeland wel aan zou kunnen en drukte hij zich vredelievend uit om de positie van Edward II te testen. Hij hoopte dat Edward II zijn aanbod zou accepteren en het Schotse koninkrijk zou erkennen.

Slag bij Bannockburn

De gevonden brief geeft nieuwe informatie over de aanloop naar de Schotse onafhankelijkheidsoorlogen. Vlak nadat de brief is verstuurd, ergens in 1310, trok Edward II zich terug naar het zuiden, waardoor hij Robert the Bruce de tijd gaf zijn troepen te versterken. In 1314 volgde de Slag bij Bannockburn, waarin hij werd verslagen en definitief afstand moest doen van Schotland.

De vondst komt op een mooi tijdstip, want volgend jaar is het 700 jaar geleden dat de Slag bij Bannockburn plaatsvond en dat zal in Schotland worden herdacht met allerlei festiviteiten.

Bronnen: BBC - British Library -

Meer lezen
Tijdvakken