Geen foto

Boxmeer al sinds achtste eeuw bewoond

Volgens Reijnen duidt de vondst aan dat Boxmeer in de achtste eeuw werd bewoond.In het centrum van het Noord-Brabantse Boxmeer is een vondst van drie houten waterputten gedaan. De overblijfselen wijzen erop dat Boxmeer al in de achtste eeuw was bewoond, drie eeuwen eerder dan men aanvankelijk dacht.

Zo concludeert amateurarcheoloog Dick Reijnen. De uitgeholde boomstammen werden gevonden op een bouwterrein aan de Steenstraat in Boxmeer. Daar zijn eerder ook Romeinse munten en een ring met een nog onbekende inscriptie gevonden. Tegenover de opgravinglocatie staat de Petruskerk, wat voorheen de oudste archeologische sporen gevonden zijn. Die sporen dateren tot de elfde eeuw.

Reijnen, tevens secretaris van de plaatselijke historische vereniging Nepomuk, heeft in juli en oktober opgravingen verricht in Boxmeer. Archeologisch bureau ARC in Groningen was ook actief in de stad en stuitte als eerste op de waterputten. Reijnen vond later meer sporen van de putten. Er werd tijdens die opgravingen ook een lange haarnaald gevonden.

De opgravingen werden verricht in het kader van de bouw van het appartementencomplex Kerckenzight. Eén van de putten zal worden geconserveerd en krijgt een plek in het gemeentelijk museum bij de Zusters van Julie Postel in het kasteel aan de Veerstraat.

Bron: Omroep Brabant

Meer lezen