Bouwhistorische vondst aan Oudegracht in Utrecht
Tijdens verbouwwerkzaamheden aan de Oudegracht 179 in Utrecht, wat geclassificeerd is als Rijksmonument, is een vakwerkconstructie uit de vroege 14e eeuw gevonden. Het hout werd gedateerd rond 1315. Men vermoedt zelfs dat het om de oudste bekende vakwerkconstructie in een historische binnenstad van Nederland gaat.
Het betreft het achterste gedeelde van de rechter zijgevel op de begane grond van het pand. De houten balken en stenen ertussenin van de constructie zijn nog duidelijk herkenbaar. Het wordt vermoed dat de constructie onderdeel was van een woonhuis dat er indertijd stond.
De sporen werden eind 2011 ontdekt, zijn onderzocht door het Team Erfgoed van de gemeente Utrecht en gedateerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De vondst is belangrijk voor historici, gezien het feit dat het bevestigt dat veel panden uit de 13e en 14e eeuw in de Utrechtse binnenstad als vakwerkhuizen werden gebouwd. Deze constructiesoort verdween vrijwel geheel in de late middeleeuwen en werd vervangen door chiquer baksteen.
De vakwerkconstructie zal vanaf heden zichtbaar blijven, ook in de winkel die bestemd is voor het nu lege pand.
Bron: Utrecht nieuws