Boter uit de oudheid gevonden in Iers moeras

Vlakbij het Ierse plaatsje Drakerath heeft een man tijdens het turfsteken een brok van wasachtig materiaal gevonden wat sterk naar kaas rook. Het bleek een klomp van ongeveer tien kilo boter te zijn. De klomp is naar schattig 2000 jaar oud en naar zeggen nog steeds eetbaar.

Pakje boter

Jack Conway stuitte tijdens het turfsteken vlakbij Drakerath op een zompig stuk materiaal. De klomp werd naar het Ierse Nationaal Museum gestuurd waar het gedateerd en geanalyseerd werd. Volgens de experts van het Ierse Nationaal Museum is het stuk boter nog steeds in uitstekende staat. Hoewel wat kruimelig, is de boter nog eetbaar. Andy Halpin van het Ierse Nationaal Museum zegt hierover: “Theoretisch is die boter nog eetbaar, maar ik zou het toch niet aanraden.”

Reden van begraven boter

Volgens Halpin stopten mensen hun boter vroeger in de grond om het te behouden zodat het later terug opgegraven kon worden. Boter was namelijk erg kostbaar in die tijd, het werd gezien als een luxe en dus moest het goed beschermd worden. Deze klomp boter is volgens hem echter voor een andere reden in de grond gestopt.

Een religieus offer?

Volgens Halpin is er sprake van een religieus offer, een geschenk aan de goden. Dit is onder andere afgeleid aan de diepte waarop de klomp boter gevonden is.  Mensen die hun boter wilden bewaren in het moeras, zouden het niet zo diep begraven. Daarnaast was de boter zo in de grond gestopt, zonder bescherming eromheen. Halpin zegt hierover: “Deze moerassen waren destijds ontoegankelijke, mysterieuze plekken. De boter is teruggevonden op een kruispunt van drie verschillende koninkrijken, politiek was het een soort van niemandsland.”

Vondst niet ongebruikelijk

De vondst van de boter is niet ongebruikelijk. Er zijn honderden boterpakken omhooggehaald uit de Ierse moerassen. Sommigen waren geplaatst in houten boxen of dierenhuiden om ze te beschermen. Daarnaast worden er ook vaak goed bewaarde houten objecten, zwaarden en ornamenten uit het Ierse moeras gehaald. De objecten blijven zo goed bewaard door de gunstige samenstelling van de moerassen. Een medewerker van het Ierse Nationaal Museum zei erover: “Moerassen hebben uitstekende conserverende eigenschappen – lage temperatuur, weinig zuurstof en een zeer zuur milieu.” Dit zorgt ervoor dat bacteriën niet ontwikkelen en de objecten niet ontbinden.

Bronnen:

seeker.com, 2,000-Year-Old Butter Found in Irish Bog

hln.be, Man vindt 2.000 jaar oude klomp boter in moeras, en ze is nog eetbaar

geek.com, 2,000-year-old butter found buried in a bog is still edible

irishtimes.com, 2,000-year-old bog butter unearthed in Co Meath

metro.co.uk, Man finds 2,000-year-old lump of butter in Irish bog – and it’s edible!

thestar.com, For peat’s sake! 2,000-year-old butter found in Irish bog

foxnews.com, Ancient, still-edible chunk of butter unearthed in Irish bog

Afbeelding:

google.nl, 15th -16th century bog butter found near Enniskillen, County Fermanagh

Meer lezen

Tijdvakken

Landen