Antropoloog onderzoekt Egyptisch schedel

Borstkanker ontdekt in 4200 jaar oud vrouwenskelet

Antropoloog onderzoekt Egyptisch schedelSpaanse wetenschappers hebben in een opgegraven skelet uit Egypte het oudste geval van borstkanker gedetecteerd, zo zeggen zij. Het skelet van de volwassen vrouw is 4200 jaar oud en vertoont ‘buitengewone achteruitgang’.

Uitzaaiingen in botten

Archeologen groeven het skelet recentelijk op nabij de Egyptische stad Aswan, waarna zowel antropologen als archeologen de vondst verder onderzocht hebben. Het Egyptisch ministerie van Oudheden verklaart dat de botten beschadigingen vertonen die aangericht zijn door de uitzaaiingen van borstkanker.

Aristocratische achtergrond

Over de vrouw is nog weinig bekend. Archeologen schatten in dat zij een aristocratische achtergrond had en dat zij leefde in de Egyptische 6e dynastie, de laatste dynastie van het Egyptische Oude Rijk (2639 – 2216 voor Christus).  

Eerdere detectie van kanker in skeletten

Over de oorsprong en geschiedenis van kanker is weinig bekend. Al eerder vonden archeologen de ziekte in eeuwenoude skeletten. Zo is er kanker gedetecteerd in een 3000 jaar oud skelet uit Soedan en een 2500 jaar oude Siberische mummie. De vondst in Egypte is uniek, omdat het de oorsprong van de ziekte nog verder terug in de geschiedenis plaatst.

De gevonden skeletten uit Egypte, Soedan en Siberië  bewijzen dat kanker geen moderne ziekte is, maar al eeuwenlang voorkomt.

Bronnen:

- www.huffingtonpost.com
- www.archeology.org
- www.reuters.com

Afbeelding:

- By Smithsonian Institution Archives (Smithsonian Institution Archives) [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's