Geen foto

Bommen en granaten leveren torenhoge kosten

De vondst van de bommen zorgt voor torenhoge rekeningen voor de gemeentes.In de Gelderse plaatsen Ingen en Renkum zijn respectievelijk een bom en een granaat gevonden. In beide gevallen gaat het om een explosief waar op werd gestuit tijdens archeologisch vooronderzoek aangaande een bouwproject. De hoge kosten zijn voor de gemeentes.

In Ingen in de gemeente Buren werd een zogeheten duizendponder gevonden op een schip bij het gat van Van Waning. Een kraanmachinist vond de zware bom plots in zijn laadbak tijdens baggerwerkzaamheden. Die werkzaamheden werden per direct stilgelegd. Niet veel later ontmantelde de EOD de bom, waardoor er geen gevaar meer was voor ontploffing.

De kosten van het onderzoek en de demontering van de bom zijn echter torenhoog. “De bom is weg en wij zitten met de schade,” aldus voorlichter Jan Willem Bol van de gemeente Buren. Er is daarom een grootschalig onderzoek ingesteld naar de verantwoordelijke voor het missen van de bom in de sliblading. De bom is ondertussen in het gebied het Einde van Maurik tot ontploffing gebracht.

Granaat in Renkum

In Renkum werd deze zomer een brisantgranaat gevonden tijdens werkzaamheden voor een natuurproject in het Renkums Beekdal. Door de vondst moet een groot deel van het gebied laagje voor laagje afgegraven en onderzocht worden op eventuele andere bommen uit de Tweede Wereldoorlog. De kosten van het project vallen daardoor 1,28 miljoen euro duurder uit.

De gemeente Renkum hoopt nu dat het ministerie van Binnenlandse Zaken voor zeventig procent van de kosten zal opdraaien. Het budget van het project wordt namelijk betaald door het rijk en de provincie.

Bron: Stadtiel.nl en De Gelderlander

Meer lezen
Tijdvakken
Landen