Geen foto

Bolivia geeft gestolen mummie terug aan Peru

Bolivia heeft een gestolen mummie terug gegeven aan Peru. Een 700 jaar oude mummie die enkele jaren geleden door illegale handel in Bolivia terechtkwam, is nu door het land teruggegeven aan zijn land van herkomst: Peru. Het betreft de mummie van een kind van circa twee jaar oud en is maar dertig centimeter lang.

De mummie werd twee jaar geleden door de Boliviaanse politie onderschept. Ze wisten het te bemachtigen van een vrouw die de mummie naar Frankrijk wilden versturen. Na analyse bleek dat de mummie niet vervalst was,  op één van de benen na. De smokkelaars hebben dit been vermoedelijk aan de mummie toegevoegd om de waarde ervan te verhogen.

Experts hebben tot nu toe niet weten vast te stellen of het de mummie van een jongen of meisje is. Archeologen geloven dat de mummie oorspronkelijk uit een pre-Inca cultuur aan de kust van Peru stamt.

De mummie is inmiddels door de Boliviaanse minister van cultuur Pablo Groux overhandigd aan de Peruviaanse minister Luis Peirano tijdens een ceremonie in Lima. Tegelijkertijd werd een overeenkomst tussen de landen getekend dat ze meer gaan samenwerken om de illegale handel in culturele voorwerpen te bestrijden.

Beeld: icelight via Wikipedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen