Geen foto

Boek van Nehemia ontdekt op Dode Zee-rollen

Dode Zee-rollen De Dode Zee-rollen bevatten de oudst bekende teksten van bijna alle boeken van de Hebreeuwse Bijbel, behalve twee; het Boek van Esther en het Boek van Nehemia. Op voorheen onbekende fragmenten van de rollen zijn nu ook passages uit het Boek van Nehemia aangetroffen. Een Noorse onderzoeker maakte zijn ontdekking bekend in zijn blog.

Torleif Elgvin, Dode Zee-rolspecialist van de Evangelie van Luther Universiteit in Oslo, deed samen met Esther Eshel van de Bar-Ilan Universiteit onderzoek aan voorheen onbekende fragmenten van de negenentwintig Dode Zee-rollen. De meeste van deze delen zijn decennia geleden gevonden in ‘grot 4’ nabij de Dode Zee, anderen zijn aangetroffen in de grotten bij Bar Kokhba en sommige kleine stukken lagen in de Wadi el-Daliyeh, een vallei veertien kilometer ten noorden van Jericho.

Voor het eerst bevatten (delen van) de Dode Zee-rollen passages uit het Boek van Nehemia. Het Boek is waarschijnlijk geschreven door Nehemia zelf en gaat over zijn terugkeer naar Jeruzalem om de muren van de stad te herbouwen. Tevens omvatten ze tekstuele variaties op Genesis, Exodus, Leviticus, Deuteronomium, Samuël, Ruth, Vloeken, twee kopieën van Henoch en een tekst die hieraan gerelateerd is.

De ontdekking van de nieuwe teksten is zeer significant te noemen. “Sommige van de Bijbelse fragmenten geven nieuwe inzichten in de tekstuele en literaire vooruitgang van de boeken in de Hebreeuwse Bijbel,” aldus Elgvin. De passages zijn van grote historische en religieuze waarde, niet alleen omdat ze de oudst bekende Bijbelse verhalen zijn, maar ook omdat ze nieuwe inzichten hebben gegeven in de enorme diversiteit van het Jodendom in de tweede tempelperiode.

De nieuwe bevindingen zullen worden gepubliceerd in het boek ‘Gleanings from the Caves’ dat binnenkort zal verschijnen. Hierin zullen ook foto’s en teksten over gerelateerde artefacten te vinden zijn.

Bron: Popular Archaeology

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's