Bloembak bij Blenheim Palace blijkt een Romeinse sarcofaag

Op het Britse landgoed Blenheim Palace heeft jarenlang een Romeinse sarcofaag gestaan, dienend als bloembak. De sarcofaag werd per ongeluk ontdekt door een expert die het landgoed bezocht om andere beeldhouwwerken te taxeren. Het marmeren voorwerp is nog in een uitzonderlijk goede staat.

Blenheim Palace

Het Romeinse voorwerp was sinds de negentiende eeuw in het bezit van het landgoed Blenheim Palace in Oxfordshire. Dit paleis werd in de achttiende eeuw gebouwd voor John Churchill, de eerste hertog van Marlborough. Zijn afstammeling Winston Churchill, belangrijk staatsman in de twintigste eeuw, werd hier dan ook in 1874 geboren. De Romeinse sarcofaag werd bij het paleis eerst gebruikt in een waterpartij. Pas de afgelopen honderd jaar diende het als bloembak. De expert die het landgoed bezocht was zeer verbaasd toen hij de Romeinse sarcofaag zag, die ongeveer 1700 jaar oud moet zijn. Een woordvoeder van het paleis heeft laten weten dat de beheerders van het landgoed ‘de bloembak een mooi beeldhouwwerk vonden, maar niet wisten dat het van romeinse komaf was’.

Romeinse Sarcofaag

De marmeren sarcofaag, twee meter lang en 400 kilo zwaar, is waarschijnlijk in Rome gemaakt voor een welgestelde familie. Op de sarcofaag staan een scènes afgebeeld met romeinse mythische figuren zoals de god Dionysos, Hercules en Ariadne. Experts denken dat de sarcofaag enkele tonnen waard is. Opmerkelijk is dat de sarcofaag na jaren buiten te hebben gestaan, nog in een redelijk goede staat is. De voormalige doodskist is waar nodig was gerestaureerd en zal de komende tijd binnen in het paleis worden tentoongesteld.

 

Bronnen:

Historiek.net: bloembak blenheim palace

Nos.nl: Romeinse sarcofaag

Afbeelding:

Wikipedia.org: Blenheim Palace

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's