Boekornament gevonden in Trondheim

Bijzondere voorwerpen opgegraven in Noorwegen

Boekornament gevonden in TrondheimBij een opgraving in Trondheim, in Noorwegen, zijn archeologen op voorwerpen uit de achtste en negende eeuw gestuit. Op het eerste gezicht niet zo heel erg bijzonder, maar deze voorwerpen komen niet uit Noorwegen.

Een bijzondere vondst is die van een negende-eeuws verguld zilveren ornament, waarschijnlijk afkomstig van een boek. Omdat het ornamentje Keltisch ogende versieringen heeft, vermoeden de archeologen dat het uit Ierland afkomstig is. Waarschijnlijk hoorde het ooit bij een religieus boekwerk, dat de tand des tijds echter niet doorstaan heeft.

Import of plundering?

Hoe het voorwerp in het Noorse Trondheim is terecht gekomen, is niet bekend. Het zou kunnen dat het via handel in Noorwegen is beland, maar als het daadwerkelijk om een afkomstig is van een religieus werk, zou het vergulde zilverwerkje ook bij een plundering buitgemaakt kunnen zijn.

Zeldzame vondst

Het beeld dat we van de negende-eeuwse Noren hebben, is dat van stoere zeevaarders die over de Europese zeeën en rivieren heersten. Desondanks is het aantal plekken waar je dit soort 'import' terug kan vinden vrij klein, aldus de Noorse archeologen. In lang niet alle gebieden waren mensen in staat grote reizen naar verre kusten te ondernemen. Dat maakt deze vondst bijzonder.

Boekornament gevonden in Trondheim

Steenhouwer

De opgravingen werden gedaan bij de Steinekerk in Trondheim. Die kerk zelf stamt uit de twaalfde eeuw, maar de plek is dus al veel langer bewoond. Er zijn voorwerpen uit de achtste eeuw gevonden. Bij de kerk zijn ook stenen gevonden met daarin merktekens van een steenhouwer die ook aan de grote Nidaros kathedraal in Trondheim heeft gewerkt. Daaruit blijkt dat hij betrokken was bij meerdere projecten.
Van de plek is bekend dat de Steinekerk was verbonden met een grote boerderij. De opgraving kan meer inzicht bieden in de status van deze boerderij.

Bron:

Gemini research news 

Afbeelding

Meer lezen

Tijdvakken

Landen