Bijzondere vondsten in Zwolle

In Zwolle wordt druk gegraven. Bij het laatste archeologisch onderzoek naar de restanten van de fundering van de Hoofdwacht in Zwolle werd een intrigerende ontdekking gedaan. Vermoedelijk is de sacristie die in vroeger tijd op die plaats heeft gestaan, namelijk groter geweest dan gedacht.

Sacristie en botten

"We hebben een spaarboog gevonden en de aanzet tot een gewelf", zegt stadsarcheoloog Michael Klomp. ”Dat wijst erop dat er een kelder onder heeft gezeten en mogelijk meerdere verdiepingen op die vrije forse fundering hebben gestaan." De archeoloog hoopt in de kerkelijke archieven meer informatie te achterhalen over de sacristie. Tijdens de graafwerkzaamheden werden ook botten gevonden, deze zijn mogelijk geruimd en afkomstig van de vroegere begraafplaats.

Monogram in beerput

Bij opgravingen aan de Spoelstraat, zijn een aantal beerputten aangetroffen met daarin aardewerk en glas, daterend uit ongeveer 1750. Een van de gevonden flessen had nog een kurk en zelfs een rode waszegel met een monogram erop. Mogelijk leidt het monogram naar de herkomst van de wijn. Tot nu toe sluiten de vondsten van de Spoelstraat wat leeftijd betreft niet aan bij die van de Melkmarkt.

Melkmarkt

Vrijwilligers wassen de vondsten van de Melkmarkt. Naast kammen en aardewerk is er ook bestek aangetroffen. De messen hebben een houten handvat en dateren mogelijk uit de 10de of 11de eeuw.

www.destentor.nl/

Meer lezen
Landen