Bijzondere vondst op Etruskische begraafplaats

In Toscane hebben archeologen een belangrijke vondst gedaan: zij vonden een Etruskisch graf met daarin een geketend skelet. Niet eerder werd zo’n vondst gedaan. Het brengt dan ook de donkere kant van de Etruskische beschaving aan het licht.

De vondst werd gedaan bij opgravingen in Populonia, een stadje direct aan de Tyrreense zee. Archeologen waren bezig met opgravingen nabij het strand, waarbij zij het skelet vonden. Het lijkt te gaan om een man van tussen de 20 en 30 jaar oud. Waarschijnlijk stamt het graf uit de 5e eeuw voor Christus.

IJzeren ketenen

Het lijkt hier een slaaf of gestraft individu te betreffen: zijn enkels waren geketend met meer dan 2 kilo aan ijzer. Ook om zijn nek droeg hij een zware ijzeren band. Er zijn aanwijzingen dat de ketenen aan de enkels en aan de nek aan elkaar vastzaten met een houten staaf. Dit betekent dat de man beperkt werd in zijn bewegingsvrijheid, grote stappen kon hij niet nemen.
Het is waarschijnlijk dat, indien het hier inderdaad een slaaf betreft, de man gedwongen werd te werken in ijzermijnen of maritieme activiteiten.

Etruskse reputatie

De Etrusken staan bekend om hun expertise op het gebied van wegenbouw, metaalbewerking, architectuur, wijnproductie en uitgebreid versierde tombes. Toch konden ze volgens de archeoloog, Giorgio Baratti, ook wreed zijn. Dat wordt met deze vondst aangetoond.

Etruskische begraafplaats

Dat het hier een graf betreft uit de 5e eeuw voor Christus kon door Baratti vastgesteld worden doordat boven het graf van de geketende man het graf van een vrouw werd gevonden. In haar graf werden onder andere oorbellen aangetroffen. Op basis van de aangetroffen voorwerpen kon vastgesteld worden dat het hier een graf uit de 4e eeuw voor Christus betrof. Baratti en zijn team schatten dat het graf van de geketende man minstens een eeuw ouder moet zijn.


Meer archeologie ontdekken? Lees Archeologie Magazine! Ga mee op ontdekkingstocht en neem nu een voordelig abonnement op Archeologie Magazine: 1 jaar voor slechts € 19,95,-.

Bronnen

archeology.org etruscan shackles

seeker.com skeleton bound by shackles

Afbeelding

wikimedia.org Tomb of the Leopards

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's