Bijzondere vondst Nijmegen

RomeinseWederom is er een bijzondere vondst gedaan tijdens de opgraving onder aan de Valkhofheuvel in Nijmegen. Sinds eind 2015 graven archeologen door de tijdlagen van de oudste stad van Nijmegen.

 

Romeinse bouwsporen

Archeologen legden een massieve fundering van een muur bloot. De fundering bestaat uit fragmenten natuursteen, zogenaamde Grauwache, en grote blokken tufsteen, beiden zijn afkomstig uit de Eifel. De samenstelling van de muur in combinatie met andere bouwsporen maakt een datering in de 2e eeuw na Chr. mogelijk. De fundamenten kwamen tevoorschijn onder een 14e eeuwse bakstenen vloer met stookplaats.

Romeinse haven

Mogelijk maakt de muur die op een lengte van ongeveer vijfentwintig meter is aangetroffen deel uit van een Romeinse haven of havengebouw. Dit is aannemelijk omdat de waaloever dichtbij is. De muur is vermoedelijk al in de 4e eeuw gedeeltelijk afgebroken. Een deel van de Romeinse muur werd hergebruikt in de 16e eeuwse Stratemakertoren. 

Op de plaats van de opgraving komt het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie ‘De Bastei’. De gevonden muur valt binnen het archeologische rijksmonument het Valkhof en kan worden behouden.

www.museumhetvalkhof.nl/ 

Meer lezen

Landen

Thema's