Bijzondere vondst in eeuwenoud grafveld in Arnhem

Het kerkhof bij de Eusebiuskerk is onder grote belangstelling van bezoekers opgegraven. Een wel heel tot de verbeelding sprekende vondst is het skelet van een kindje dat een armband om de pols droeg.

Zuigeling

Het kindje is vermoedelijk maar 1 jaar geworden. Waar het kindje aan is overleden is vooralsnog onduidelijk. Het armbandje dat bij het lichaampje werd aangetroffen is een kralenarmbandje. Bij andere kinderen die op het kerkhof zijn opgegraven is niks aangetroffen, behalve de botten.

Minimens

De archeologen die onderzoek doen op het grafveld vonden ook nog het skelet van een klein mensje van 1m.25. Waarom deze persoon zo klein is gebleven,weten de onderzoekers nog niet. Mogelijk leed de persoon aan Rachitis, ook bekend als de Engelse ziekte. Deze ziekte ontstaat door tekort aan vitamine D in de kinderjaren. Alle skeletten worden schoongemaakt en overgebracht naar het Archeologisch Depot in Arnhem. Mogelijk wordt er in de toekomst specialistisch onderzoek naar de menselijke resten uitgevoerd.

Sint Jansbeek

Al anderhalve maand zijn vijftien archeologen bezig met het opgraven van de skeletten van mensen die daar in de 14e en 15e eeuw zijn begraven. Het middeleeuwse kerkhof wordt opgegraven omdat de Sint Jansbeek die daaronder ligt boven de grond wordt gehaald.

www.gelderlander.nl/

Afbeelding: de:Benutzer:ALterVistaEigen werk [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org/

Meer lezen

Tijdvakken

Landen