Gouden oorbellen

Gouden oorbellen

Foto credit: © ALSH

Bijzondere metaaldetectorvondst in Duitsland: 800 jaar oude met edelstenen bedekte juwelen gevonden

In Duitsland heeft metaaldetectorist in training, Nicki Andreas Steinmann, een wel heel bijzondere ontdekking gedaan. Tijdens een zoektocht vlak bij de archeologische vindplaats Hedeby, een van de belangrijkste middeleeuwse Noordse nederzettingen, stuitte hij op een 800 jaar oude goudschat. Het gaat om diverse met edelstenen ingelegde juwelen en tientallen zilveren munten. Volgens de onderzoekers wijst deze vondst erop dat het handelsnetwerk in Hedeby zich destijds uitstrekte tot in het Middellandse Zeegebied.

Vondst

De schat bestaat uit gouden juwelen waaronder een ringbroche, twee vergulde vingerringen en twee oorbellen van zeer hoge kwaliteit die bezet zijn met halfedelstenen. Daarnaast groeven de archeologen ongeveer 30 zilveren muntstukken op en zelfs een imitatie van een islamitische munt, die bewerkt was tot een broche (een zogenaamde fibula). De munt wordt ook wel een Almohaden dinar, genoemd. Het Almohaden-kalifaat was een islamitisch koningshuis dat tussen de 12e en 13e eeuw heerste over Zuid-Spanje en Noord-Afrika. De zilveren munten zijn geslagen in de tijd van de Deense koning Valdemar II die heerste van 1202 tot 1241. Ze suggereren dat de schat enige tijd na 1234 werd begraven.

Gevonden zilveren munten

Gevonden zilveren oorbellen

Foto credit: © ALSH

De twee oorbellen die deel uitmaken van de schat zijn volgens Ulf Ickerodt, de directeur van de Rijksarcheologische Dienst van Sleeswijk-Holstein (ALSH) het opmerkelijkst. Aan Live Science vertelde hij: "Ze dateren waarschijnlijk uit de tijd rond en na 1100 en zijn een traditie van Byzantijnse goudsmeden." Dit is volgens expert dan ook een mooie illustratie van de grote handelspositie die Hedeby destijds had, met een netwerk dat zich tot in het oosten van de Middellandse Zee uitstrekte.

Geschiedenis van Hedeby

Tussen de achtste en elfde eeuw was Hedeby, in het Duits ook wel Haithabu genoemd, een belangrijk economisch centrum dat uiteindelijk uitgroeide tot de op één na grootste Noordse stad. Door de centrale ligging bij tussen der Noordzee en Oostzee, waar een oude handelsroute liep, was Hedeby een knooppunt voor kooplieden uit alle windstreken. Tegelijkertijd was het een toneel voor de machtsstrijd tussen verschillende groepen Vikingen. Rond 1066 werd Hedeby verwoest en verlaten wat volgens veel historici het einde inluidde van het Vikingtijdperk in de regio.

Gouden oorbellen

Gouden oorbellen

Foto credit: © ALSH


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Het gebied rondom Hedeby bleef niet lang verlaten na de elfde eeuw. De nabijgelegen nederzetting Sleeswijk begon zich in deze periode al snel te ontwikkelen als handelscentrum, waarmee ze het stokje overnam van haar voorganger. Het is in deze periode dat hier de schat werd begraven die Steinmann begin maart 2023 vond. De combinatie van Deense munten en sieraden met mediterrane elementen, is volgens experts bijzonder interessant en wijst op het kosmopolitische karakter dat het gebied toen had. "Sinds de vroege middeleeuwen heeft zich hier een uitgebreid noord-zuid- en oost-westhandelsnetwerk ontwikkeld, waarin het Middellandse Zeegebied, de Noordzee en de Oostzee waren geïntegreerd", zei Ickerodt. "De schat is zeker niet toevallig neergezet."

Nicki Andreas Steinmann

Nicki Andreas Steinmann

Foto Credit: © ALSH

Waarom werd deze schat begraven?

Onderzoekers kunnen niet vaststellen waarom de gevonden kostbaarheden destijds onder de grond zijn gestopt. Volgens Ickerodt werden in tijden van crisis, wel vaker kostbare voorwerpen begraven. Het zou goed kunnen dat dat nu ook het geval was, maar daar zijn geen specifieke aanwijzingen voor gevonden. De vondsten zijn veiliggesteld door Archeologisch Grenscomplex Haithabu-Danewerk.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen
Landen