vikingen graf

Bijzonder grote Vikingbijl gevonden in Deens dødehus

vikingen grafIn Denemarken hebben archeologen in een graftombe een bijzonder grote Vikingbijl gevonden. In de graftombe werd de bijl gevonden aan de zijde van een man. Naast de man lag een hooggeboren vrouw begraven. Ook werd er een derde man gevonden die enkele jaren later in de tombe is bijgezet.

Afschrikwekkende Vikingbijl

Volgens Kirsten Nelleman Nielsen, leidend archeologe van de opgravingen, is de gevonden bijl uitzonderlijk. De bijl is groter en zwaarder dan andere bijlen. Waarschijnlijk had de bijl een lang handvat en kon alleen opgeheven worden met behulp van twee handen. Het type bijl stond in de middeleeuwen bekend als een Deense bijl en werd door heel Europa heen gevreesd. De bijl had geen decoraties of inscripties, wat erop wijst dat de bijl niet voor de sier was maar ook zeker gebruikt is.

Een hooggeboren koppel

De graftombe, een zogenoemd dødehus, gebouwd in het jaar 950 was de laatste rustplaats voor de man met de strijdbijl naast een hooggeboren vrouw en daarnaast een andere man. De vrouw was begraven in een houten wagen, wat gebruikelijk was voor edele vrouwen in deze tijd, samen met een paar sleutels. De sleutels wijzen erop dat deze vrouw een leidende positie had in de samenleving. De sleutels boden toegaan tot een houten kistje dat ook in het graf lag. Haar kleding was doorweven met gouden en zilveren draden. Opmerkelijk is dat de graven van de man en de vrouw op dezelfde wijze geconstrueerd zijn, dit duidt erop dat deze man en vrouw dezelfde positie hadden. Wetenschappers vermoeden dat zij een hoge functie hadden in het zuidwesten van Denemarken. De derde man gevonden in het graf was waarschijnlijk een familielid of opvolger, ook hij was een strijder en gevonden samen met zijn bijl.

Internationale relaties van de Vikingen

Opvallend aan de voorwerpen die in en om de tombe gevonden werden is dat ze uit verschillende gebieden van Europa komen. Dit laat zien dat de Deense Vikingen een uitgebreid internationaal netwerk hadden. Zo werd er een gedecoreerde keramische beker gevonden uit de Baltische regio en munten uit het Midden Oosten.

Er zal verder wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar het edele Vikingkoppel, de draden uit de kleding en een menselijke haar van de vrouw zullen geanalyseerd worden. Wellicht zullen de uitkomsten iets vertellen over de afkomst van de vrouw. 

Bronnen

livescience.com, Mighty ax discoverd in Viking tomb
livescience.com, Photos Viking tomb in Denmark
sciencenordic.com, Unique Viking tomb contains remains noble couple

Afbeelding

da.wikipedia.org, Tustrup

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's