Bijzonder fragment van gouden kroon gevonden in India

Tijdens een opgraving in het oosten van India hebben archeologen een stukje goud ingebed in terracotta ontdekt. De vondst werd gedaan bij een boeddhistisch klooster uit de 6e eeuw na Chr. Het object is naar het staats archeologisch-museum in Behala verstuurd voor verder onderzoek.

Zeer bijzondere vondst

Het gevonden stukje, 7.5 bij 4 cm, lijkt op een puntje van een kroon. Het was waarschijnlijk onderdeel van een boeddhistisch standbeeld. “We waren verbaasd over de vondst van dit stukje van een gouden kroon”, aldus archeoloog Prakash Maity tegenover de The Times of India. Volgens hem was het waarschijnlijk onderdeel van het belangrijkste boeddha beeld van het klooster. Gouden ornamenten waren normaal gesproken geen onderdeel van boeddhafiguren. De Vajrayana sekte aanbad echter wel wat bekend staat als de ‘Kroon Boeddha’. Het lijkt er dus op dat de gouden kroon gedragen werd door een Kroon Boeddha. Het verhaal gaat dat een Boeddha met kroon refereert naar de Boeddha's afdaling vanuit de hemel. Een dergelijk standbeeld is dus een afschildering van deze terugkeer naar de aarde.

Het Moghalmari klooster

Het Moghalmari klooster waar de vondst is gedaan, lijkt het oudste van het land te zijn. Het wordt aangenomen dat het klooster dateert uit de 6e eeuw, maar is vermoedelijk nog ouder. Een groot aantal standbeelden, aardewerk fragmenten en bronzen voorwerpen zijn op de heuvel gevonden sinds het begin van de opgraving in januari. Recent zijn er gouden munten met de naam Samachar Deva, een koning van de pre-Pala dynastie (750-1150), opgegraven.

Gouden ornamenten giften?

Volgens de archeoloog Maity is het mogelijk dat het Moghalmari klooster koninklijke patronage verkreeg tijdens de pre-Pala periode van Samachar Deva. Deva werd belangrijk in zuid-Bengalen na de val van de Guptas in 550. Maity suggereerde verder dat de gouden ornamenten wellicht giften waren van handelaren aan het klooster. Moghalmari was namelijk onderdeel van een belangrijke handelsroute. Twee belangrijke zegels zijn al ontdekt die suggereren dat de naam van het klooster ’Sribandaka vihara‘ was. 

Bronnen:

www.archaeology.org

www.timesofindia.indiatimes.com

Afbeelding:

Boeddha, via Wikimedia

Meer lezen
Landen
Thema's