Schilderij van de Vikingen, 12e eeuw

Bewijs gevonden voor Viking nederzetting in Canada

Schilderij van de Vikingen, 12e eeuwArcheologe Patricia Sutherland beweert de restanten van een Viking nederzetting te hebben gevonden op het Canadese Baffin Island. Mogelijk gaat het om een tussenstation van de legendarische Noorse kapitein Leif Eriksson tijdens diens ontdekkingsreis door Amerika. Het is pas de tweede keer dat er een Vikingnederzetting wordt ontdekt in Canada.

Volgens de legenden begon Leif Eriksson rond het jaar 1000 aan zijn ontdekkingsreis naar de Nieuwe Wereld. Hij zou hierbij onder meer een tussenstop gemaakt hebben op Baffin Island, dat hij ‘Helluland’ noemde. Later trok hij verder naar het zuiden en stichtte hij een nieuw basiskamp op het noordelijkste puntje van Newfoundland. Deze nederzetting werd in 1960 blootgelegd door twee Noorse archeologen, die daarmee het eerste Vikingdorp in Canada ontdekten.

Sindsdien zijn veel archeologen op zoek geweest naar meer bewijs van de aanwezigheid van Vikingen in Canada. De meeste van deze zoektochten liepen uiteindelijk op niets uit, maar in 1999 kwam archeologe Patricia Sutherland van de universiteit van Alberta iets op het spoor. Tussen de vondsten van een opgraving in Tanfield Valley op de zuidkust van Baffin Island ontdekte ze twee opmerkelijke draden. Het bleek te gaan om hoge kwaliteit wol die qua manier van weven identiek was aan dat van de Vikingvrouwen in Groenland.

Microscopisch onderzoek

Sutherland heeft sindsdien in dat gebied nog vele andere archeologische resten opgegraven, waaronder bont van ratten uit de Oude Wereld en een schep gemaakt van walvisbot. Geen van deze vondsten vormde echter het definitieve bewijs van de aanwezigheid van Vikinginen op Baffin Island. Nieuw microscopisch onderzoek naar een slijpsteen heeft nu echter wel uitkomst geboden. In de groeven van de steen zaten kleine restanten brons, ijzer en geelkoper afkomstig uit Europa.

“Het eerdere bewijs van Sutherland was al indrukwekkend, maar nu ben ik echt overtuigd,” aldus James Tuck, professor emeritus van de Memorial University  in Newfoundland. “Het is redelijk duidelijk dat er een veel grotere Noorse invloed aanwezig was in het Canadese poolgebied dan we tot op heden dachten”.

Bron: National Geographic

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's