Betere bescherming van het erfgoed onder water

Het cultureel erfgoed dat zich in Nederland onder water bevindt gaat beschermd worden door het internationale UNESCO-verdragvoor het behoud van erfgoed. Minister Jet Bussemaker (OCW) en minister Bert Koenders (BZ) hebben te kennen gegeven dat ze de intentie hebben om toe te treden tot het verdrag. Het onderwater erfgoed kan door dit verdrag beter beschermd worden omdat het gaat om een internationale samenwerking.

Tijdscapsule onder water

In de loop van de tijd zijn de technieken verbeterd waardoor de intact gebleven plekken onder water makkelijker bereikt kunnen worden. Door de verbeterde technieken valt er niet alleen meer te ontdekken voor onderwaterarcheologen, maar ook voor schatgravers die de wrakken kunnen plunderen. De soms eeuwenlange tijdscapsule met daarin de tastbare bewijzen van onze geschiedenis gaat dan verloren. De urgentie om op internationaal niveau het cultureel erfgoed onder water beter te beschermen is dan ook hoog. Nederland als maritiem land bij uitstek onderschrijft het belang van de wereldwijde bescherming.

Onderwatererfgoed

UNESCO heeft zes cultuurconventies, hierin zijn wereldwijde afspraken over de beschermingen van erfgoed vastgelegd. Nederland is al tot vijf van de zes conventies toegetreden. De conventie voor de bescherming van onderwater erfgoed van 2001 is nog niet ondertekend. Wel heeft Nederland zich gecommitteerd aan de annex bij dit verdrag. Daarin staan regels voor de omgang met erfgoed onder water.

unesco.nlvertegenwoordiging.org/

historiek.net/

Meer lezen
Landen