Beroemde Egyptische ‘Meidoem Ganzen’ hoogstwaarschijnlijk nep
Het in 1871 ontdekte Oudegyptische schilderwerk Meidoem Ganzen, de ‘Egyptische Mona Lisa’, is hoogstwaarschijnlijk eind negentiende eeuw geschilderd. Het werk werd gevonden in een tombe nabij de Meidoem piramide, die meer dan 2000 jaar voor Christus is gebouwd.
Ontdekking van de Meidoem Ganzen
De Meidoem Ganzen werden ontdekt door de archeoloog en curator Vassali in 1871, in een tombe nabij de Meidoem piramide. Het werk kreeg een plekje in het Egyptisch Museum van Caïro. Omdat de schildering zo bijzonder en gedetailleerd was, werd het ook wel de Mona Lisa van Egypte genoemd.
Francesco Tiradritti
De Italiaanse professor Francesco Tiradritti deed maandenlang onderzoek naar het Egyptische meesterwerk. Na de ontdekking eind negentiende eeuw werd aangenomen dat de schildering meer dan 4000 jaar geleden gemaakt is, in dezelfde tijd als de Meidoem piramide gebouwd was. Tiradritti is er nu van overtuigd dat het schilderwerk nep is; het zou in de negentiende eeuw gemaakt zijn.
Meidoem Ganzen zijn nep
Tiradritti vermoedde dat het schilderwerk mogelijk nep zou zijn, toen hij concludeerde dat niet allen van de afgebeelde ganzen inheems waren in het Oude Egypte. Hierna stapelde het bewijs zich volgens de professor op; op de afbeelding waren kleuren te zien die normaliter niet gebruikt werden in de Meidoem periode en de grootte en verhoudingen van de afgebeelde vogels zouden niet kloppen met wat in die tijd in de kunsten gebruikelijk was.
Wie heeft de ganzen geschilderd?
Professor Tiradritti vermoedt dat de ontdekker van het meesterwerk in werkelijkheid zelf de maker is. Vassali was destijds curator van het Bulaq museum in Caïro. Anders dan over zijn andere ontdekkingen, publiceerde Vassali over deze ontdekking niets, terwijl het een hele bijzondere vondst betrof.
Overigens beweert Tiradritti dat het goed mogelijk is dat er zich onder de Meidoem Ganzen wel degelijk een Oudegyptisch schilderwerk bevindt. Verder onderzoek zal moeten aantonen of dit ook daadwerkelijk het geval is.
Bronnen:
- www.livescience.com
- www.redorbit.com
Afbeelding:
- Roland Unger [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons