gevonden bel hogepriester

Bel van hogepriester na 2000 jaar gevonden in Jeruzalem

gevonden bel hogepriesterTijdens een opgraving is in Jeruzalem door archeologen een zeldzame gouden bel gevonden. Het gaat om een exemplaar van circa 1 centimeter groot. De gouden bel werd gevonden in een oude waterleiding in de Palestijnse wijk Silwan in het bezette Oost-Jeruzalem.

De bel is zo’n 2000 jaar oud en behoorde waarschijnlijk toe aan een hogepriester. De bel  werd gedragen aan de kleding. In de bijbel (Exodus 28: 31 – 35) staat beschreven hoe de gewaden van de hoge priesters er uitzagen. "In de Bijbel staat beschreven dat priesters van de Tempel hun kleren moesten versieren met kleine gouden belletjes en granaatappeltjes", legt archeoloog Eli Shukron uit.

voorbeeld van kleding hogepriesterDe bel is rond en versierd met cirkels. Door een klein oogje was het ornament vastgenaaid aan de kleren van de geestelijke.  Waarschijnlijk zal de eigenaar over straat hebben gelopen en is het belletje van zijn kleren gevallen. Daarna rolde het de waterleiding in. Het belletje werkt nu overigens niet of nauwelijks meer.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's