De tombes waren voorzien van ramen en deuren waardoor ze veel weg hadden van woonhuizen
Institute of Archaeology, Chinese Academy of Social Sciences.
Begraven worden in woonhuizen: het gebeurde tijdens de Han-dynastie
Archeologen hebben in de Oost-Chinese stad Rizhao drie opmerkelijke graven ontdekt van 1.800 jaar geleden. De ondergrondse tombes waren voorzien van ramen en deuren waardoor ze veel weg hadden van woonhuizen. Volgens de onderzoekers lag er in de tombes een rijke familie begraven samen met hun kostbare bezittingen. De vondst is een unieke inkijk in de begrafenisrituelen van de elite tijdens de Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 n.Chr.), die soms in ‘woontombes’ werd begraven.
Tekst: Thomas van Roijen
De artefacten, waaronder een ijzeren zwaard, aardewerk en bronzen spiegels, wezen erop dat het om een elitegraf ging
Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences.
Zeventig grafgiften
De ontdekking werd gedaan tijdens archeologisch vooronderzoek voor de uitbreiding van een stadspark. Behalve de ramen en deuren waren de graven ook rijkelijk versierd met muurschilderingen van bloemen en bakstenen bogen. De archeologen waren blijkbaar niet de eersten die de drie graven hadden gevonden; twee tombes leken namelijk grotendeels te zijn leeggeroofd door plunderaars. De derde tombe, die uit meerdere kamers bestond, bleek nagenoeg ongeschonden. Daar troffen de onderzoekers maar liefst zeventig grafgiften aan. De artefacten, waaronder een ijzeren zwaard, aardewerk en bronzen spiegels, wezen erop dat het om een elitegraf ging.
In de derde tombe troffen de archeologen 70 grafgiften aan
Institute of Archaeology, Chinese Academy of Social Sciences.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Wie lagen er in de tombes?
De archeologen stuitten op de familienaam Huan in de tombes, wat volgens hen een rijke familie moet zijn geweest. De naam werd gevonden op een bronzen zegel uit de ongeschonden tombe en op verschillende inscripties in de andere twee graven. In de intacte tombe lagen de grootste kamers naast elkaar, wat er volgens de archeologen op wijst dat er twee echtgenoten lagen begraven. Tussen de houtresten van de doodskisten in de tombes werden geen botten meer aangetroffen, die zullen dus waarschijnlijk zijn vergaan. Meer aanwijzingen over de familieleden konden de archeologen daarom niet achterhalen.
De naam Huan werd gevonden op een bronzen zegel uit de ongeschonden tombe
Institute of Archaeology, Chinese Academy of Social Sciences.
Woontombes voor de elite
Dat de tombes veel weg hadden van woonhuizen had een religieuze reden. In de traditionele Chinese religie (dat o.a. elementen heeft uit het confucianisme, boeddhisme en taoïsme) heeft ieder mens twee zielen, de hun en de po. De hun is verbonden aan de geest en reist na het overlijden naar het hiernamaals, terwijl de lichaamsziel po voortleeft in het stoffelijk overschot van de overledene. Tijdens de Han-dynastie wilde de Chinese elite dat de po na de dood net zo kon leven als voor de dood, wat resulteerde in het bouwen van de ‘woontombes’. Behalve kostbare grafgiften werden er ook huishoudelijke voorwerpen achtergelaten in de tombes, zodat het de doden aan niets zou ontbreken.
. In de intacte tombe lagen de grootste kamers naast elkaar, wat er volgens de archeologen op wijst dat er twee echtgenoten lagen begraven
Institute of Archaeology, Chinese Academy of Social Sciences.
Rouwkoets
De archeologen deden nog een andere bijzondere ontdekking. Onder een van de doodskisten werden stukken hout en wielen van een kleine rouwkoets gevonden, die de kist naar het graf had vervoerd. Volgens de onderzoekers was het zeer ongewoon om een koets mee het graf in te nemen. De koets werd via de hellende tombeschacht richting de ondergrondse kamer geduwd en samen met de overledene achtergelaten in het graf.