Beerput onthult topvondst in Alkmaar

Aan de Langestraat in Alkmaar vonden archeologen een beerput op de plek waar Maria Tesselschade Roemers(dochter) Visscher gewoond heeft. Naast persoonlijke spullen zijn er ook fragmenten gegraveerd glas gevonden die vermoedelijk door Maria Tesselschade zijn gegraveerd.

Maria Tesselschade

Op oude kaarten is te zien dat op het perceel van nummer 60 een groot woonhuis met verdieping stond, dat tot de duurste in de stad behoorde. De ontdekking van de beerput is op dit perceel gedaan. Maria Tesselschade was dichteres en graveerster. Ze maakte deel uit van de literaire kring rond P.C. Hooft in het Muiderslot, deze kring is in de negentiende eeuw de Muiderkring gaan heten.
Maria Tesselschade woonde van 1629 tot 1649 aan de Langestraat in Alkmaar.

Gegraveerde Roemers

Het Rijksmuseum is in het bezit van twee door haar gegraveerde Roemers (grote wijnglazen), één met op de kelk de spreuk 'A Demain Les Affaires.' (morgen komt er weer een dag) en op de ander de spreuk Sic Soleo Amicos (Zo kan men zijn vrienden vertrouwen). De exemplaren die in de beerput zijn gevonden hebben grote gelijkenis met die van het Rijksmuseum. Daar Maria Tesselschade aan de Langestraat heeft gewoond en glazen graveerde, kunnen de onderzoekers met grote waarschijnlijkheid concluderen dat de in de beerput aangetroffen exemplaren van haar hand zijn.

Persoonlijke spullen

Maria Tesselschade woonde in het huis aan de Langestraat met haar man Allert Jansz Crombalch en haar drie dochters. In de beerput zijn vondsten van persoonlijke aard uit die tijd gedaan, zoals verfijnde dames- en kinderschoenen, onderdelen van speelgoed zoals een houten bal en een miniatuurservies. Er werd ook een fragment gevonden van een tekst in Latijn. Deze wordt nog nader onderzocht. Na de dood van haar man in 1634 keerde zij terug naar Amsterdam.

Verheugde reactie van de wethouder

“Deze vondst is echt uniek. Als wethouder erfgoed en cultuur is het natuurlijk fantastisch dat er tijdens archeologisch onderzoek tastbare voorwerpen worden gevonden van zo’n beroemde vrouwelijke schrijfster. Het is een bijzondere gedachte dat veel van haar werk hier aan de Langestraat geschreven is,” zo reageert wethouder A. van de Ven.


pers.alkmaar.nl/
nl.wikipedia.org/
www.literatuurgeschiedenis.nl/

Meer lezen

Tijdvakken