Geen foto

Beeld van Romeinse oorlogsgod gevonden door archeologiestudent

Binchester Roman Fort. Beeld van John Phillips via WikimediaTussen de brokstenen van een oud badhuis bij Binchester Roman Fort heeft archeologiestudent Alex Kirton een stenen hoofd van een Romeins beeld gevonden. Volgens onderzoekers is het hoofd waarschijnlijk onderdeel van een beeld van de oorlogsgod Antenociticus. Binchester Roman Fort is een Romeinse nederzetting vlakbij de stad Bishop Auckland.

Romeinse oorlogsgod

De eerstejaars student was de Romeinse nederzetting aan het onderzoeken voor zijn project toen hij het hoofd vond. Het stenen hoofd van twintig centimeter is hoogstwaarschijnlijk 1.800 jaar oud. De onderzoekers denken dat het hoofd hoort bij de Romeinse god Antenociticus. Het hoofd toont namelijk gelijkenissen met het hoofd van Antenociticus dat in 1862 bij Newcastle werd gevonden.

Vlakbij de vindplaats in het badhuis werd twee jaar geleden ook een Romeins altaar gevonden. Hierdoor vermoeden de onderzoekers dat die plek in het badhuis als kapel diende tot het rond vierhonderd na Christus in verval raakte.

Bron: BBC

Meer lezen
Thema's