Archeopark Malagne viert 20e verjaardag

De site van Malagne – Archeopark van Rochefort in Wallonië, België, is een centrum voor interpretatie en experimenten in het milieu van de Gallo-Romeinse landelijke beschaving. Sinds haar opening in 1996 blaast dit Archeopark in de Famennestreek nieuw leven in een Gallo-Romeinse villa uit de eerste eeuw na Christus. Dit antiek landbouwbedrijf van meer dan 5 hectare oppervlakte omvat naast een indrukwekkend woongedeelte ook de thermen en verschillende bijgebouwen. Het Archeopark viert komende maanden haar 20e verjaardag met bijzondere evenementen.

De bescherming en herwaardering van dit archeologisch patrimonium, het wetenschappelijk onderzoek, en de bemiddeling zijn de voornaamste taken van het Archeopark. Verschillende archeologische projecten vinden hier plaats, zoals bijvoorbeeld het optuigen van trekdieren in de Gallo-Romeinse periode, het vervaardigen van kalk, of nog het ontwerp van tuinen en moestuinen.
Het wetenschappelijk onderzoek loopt samen met een didactische taak en actieve pedagogie; verschillende workshops streven naar een herbeleving van het dagelijks leven zoals het was bij de bewoners uit de eerste eeuw van onze tijdrekening: diverse teelten, kweek van antieke diersoorten, vakmanschap, kleibewerking (leem, keramiek), ijzerbewerking (laagfornuis, smederij), brood bakken in een Gallo-Romeinse oven, brouwen van de Cervoise, enzovoort. Ons documentatiecentrum, waar de Gallo-Romeinse periode centraal staat, wordt regelmatig geraadpleegd voor archeologisch onderzoek en door mensen met kennis in dit domein.

Het Archeopark heeft een programma ontwikkeld voor schoolactiviteiten die het mogelijk maken om de archeologie beter te begrijpen en een inzicht te verwerven in het dagelijks leven van onze voorouders. Het bezoek aan de site en de interactieve workshops worden aangepast aan het niveau van de klas (vanaf 3 jaar tot 18 jaar, of zelfs meer).

De medewerkers van het park zijn beschikbaar voor specifieke vragen en kunnen tegemoetkomen aan de wensen van een specifiek publiek. Maar Malagne wil ook een toeristische trekpleister zijn voor families en gezinnen op zoek naar leerrijke ervaringen of met een hart voor de natuur. Het domein van de villa nestelt zich in het uitzonderlijk mooi natuurgebied van de Calestienne (Geopark Famenne-Ardenne), en biedt een kijk op een verleden van maar liefst 2000 jaar.

Kijk voor meer informatie op malagne.be

Meer lezen
Landen