Geen foto

Archeoloog spant rechtszaak aan wegens schedel Indiana Jones

Een archeoloog klaagt LucasFilms aan wegens Indiana Jones. De schedel uit de Steven Spielberg film Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) zou te veel lijken op een gestolen nationale schat, wat archeoloog dr. Jaime Awe ertoe heeft gezet een rechtszaak tegen LucasFilm, Walt Disney en Paramount Pictures aan te spannen.

De echte schedel zou 88 jaar geleden uit het Centraal-Amerikaanse land Belize zijn gestolen. Volgens Awe hadden de filmmakers om die reden geen recht om een model van de schedel te gebruiken in de Indiana Jones film. Walt Disney (de nieuwe eigenaar van LucasFilm) en Paramount Pictures zijn ook aangeklaagd voor het uitgeven van de film.

Volgens Awe, die de afdeling archeologie van Belize beheert, werd de schedel in de jaren ’30 van de vorige eeuw gevonden door de dochter van een avonturier genaamd F.A. Mitchell-Hedges. Zij trof het stuk aan onder een ingestort altaar in de tempelruïnes in de gelijknamige hoofdstad van Belize. De familie zou vervolgens geld hebben ingezameld door de schedel publiekelijk te vertonen.

“LucasFilm heeft nooit toestemming gevraagd of gekregen om de Mitchell-Hedges Schedel of een gelijksoortig voorwerp te gebruiken in de film,” aldus het rechtsgeding. Daarin staat ook dat Belize geen cent van de winst van de film (ruim 780 miljoen dollar wereldwijd) heeft ontvangen vanwege het voorwerp.

De organisaties hebben nog niet op de rechtszaak gereageerd. Awe eist ook dat de kristallen schedel terug wordt gegeven aan het land.

Bron: Hollywood Reporter

Meer lezen
Landen
Thema's