Geen foto

Archeoloog hermaakt prehistorisch gereedschap

Powell begon na 30 jaar archeologie aan het hermaken van prehistorisch werktuig.Terry Powell vroeg zich altijd af hoe effectief het gereedschap van de prehistorische mens was. Omdat hij gevonden archeologische voorwerpen niet zomaar kon gaan testen, begon hij aan het hercreëren van de voorwerpen, wat hem zijn huidige baan heeft opgeleverd. “Ik was gewoon heel benieuwd naar hoe ze werkten,” aldus Powell.

Het begon als een hobby, maar zodra hij ontdekte dat het gereedschap daadwerkelijk werkte, werd hij door allerlei musea, persoonlijke verzamelaars en anderen gevraagd om replica’s voor hen te maken. Vandaag de dag is hij de eigenaar van Tools From the Earth.

Powell heeft een master in antropologie en werkte hiervoor 30 jaar lang als archeoloog. Hij maakt alle replica’s van de originele grondstoffen waarmee de mensachtigen dat in de prehistorie deden - hout, steen, schelpen, botten en huid. Op basis van foto’s, diagrammen en eigen kennis hercreëert hij de voorwerpen op verzoek van anderen.

Hij heeft al honderden voorwerpen gemaakt, van simpele zoals een haarspeld van bot tot complexe zoals een vissenval, gemaakt uit in elkaar verweven takken en streng. Hij zegt dat 90 procent van alles wat hij maakt functioneel is. Veel ervan verkoopt hij ook aan leraren om te gebruiken bij presentaties, waarin hij de verschillende stadia van creatie laat zien.

Wel is het zo dat Powell het gereedschap maakt met behulp van modern werktuig. “Niemand wil jou voor 30 uur betalen om iets dat je met modern gereedschap ook in een paar uur kan maken,” aldus Powell. Hij geeft dan ook aan dat het vrij moeilijk is om een voorwerp zoals een stenen bijl vanuit het niets te maken. Voordat je weet hoeveel kracht je op de steen kan zetten, ben je al een paar uur verder. “Het is duidelijk te begrijpen waarom prehistorische mens op metaal overgingen zodra het beschikbaar was.”

Bron: The Wichita Eagle

Meer lezen
Tijdvakken