Geen foto

Archeologische voorwerpen VOC-schip terug in Nederland

De voorwerpen van de Batavia zijn in bruikleen van Australië.De voorwerpen die gevonden zijn in het VOC-schip Batavia zijn tijdelijk terug in Nederland, nadat zij in 2010 aan Australië waren geschonken. De voorwerpen zullen vanaf 8 oktober in de tentoonstelling ‘Schipbreuk, de noodlottige reis van de Batavia’ in Lelystad te zien zijn.

De vondsten zijn in bruikleen verkregen van het Western Australian Museum. Veel van de voorwerpen geven weer hoe het leven aan boord van de Batavia eraan toeging. Onder de voorwerpen zitten een baardmanskruik, een bronzen kookpot, diverse wapens en de resten van het menselijk lichaam van één van de opvarenden. De voorwerpen zijn nog nooit in Nederland vertoond.

De tentoonstelling ‘Schipbreuk, de noodlottige reis van de Batavia’ vertelt over de reis van het schip en de barre omstandigheden waar de reizigers mee kampten. Het schip strandde op een koraalrif in Australië, waarna de passagiers veel muiterij en moordpartijen voor hun kiezen kregen. Tijdens de tentoonstelling maken de bezoekers deze reis mee met één van de overlevenden van de Batavia als gids.

Zie voor meer informatie het agendabericht van de tentoonstelling.

Bron: www.schipbreukbatavia.nl

Meer lezen

Tijdvakken