Gevonden inscriptie dat achteraf nep bleek te zijn

Gevonden inscriptie dat achteraf nep bleek te zijn

Image: Israel Antiquities Authority

Archeologische vergissing: ‘2500 jaar oude inscriptie’ blijkt maar een paar maanden oud

Vorige week woensdag kondigden archeologen in Israel de ontdekking van een nog niet eerder gevonden inscriptie  aan. Slechts twee dagen later moesten ze op hun vondst terugkomen. De ‘eeuwenoude’ inscriptie bleek slechts een paar maanden geleden te zijn gemaakt.

Afgelopen december vond een wandelaar de scherf van aardewerk in het Tel Lachish National Park, 40 kilometer ten zuidwesten van Jeruzalem. Deze vindplaats lag dicht bij de stad Lachish, dat in de vroege Bronstijd (ca. 3000 tot 800 voor Christus) een welvarende stad en een belangrijk administratief centrum was. Bij de algemene verwoesting van de regio omstreeks ca. 1150 v.Chr. die dikwijls wordt toegeschreven aan de Zeevolken, werd ook Lachish verwoest.

Koning Darius de Grote

Vorige week maakte de Israel Antiquities Authority (IAA), de Israëlische overheidsinstantie die zich met bezighoudt met het onderzoeken en conserveren van archeologische erfgoed, de vondst van de potscherf bekend. Deze zou een inscriptie bevatten van koning Darius de Grote, een Perzische koning. Onderzoekers dachten in eerste instantie dat de scherf een Aramese inscriptie met de tekst "Jaar 24 van Darius", bevatte. Deze zou op basis van dit jaartal zijn gedateerd op 498 v.Chr. Koning Darius de Grote regeerde van 522 v.Chr. tot 485 v.Chr. Deze perziche koning was de vader van koning Ahasveros, een belangrijk figuur in de Joodse traditie die verband houdt met het Joodse feest Poerim. Bij dat feest, dat in 2023 halverweg maart wordt gevierd, wordt herdacht dat het Joodse volk van uitroeiing werd gered.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De vondst kreeg zowel in binnen als buitenland veel media-aandacht aangezien deze potscherf de eerste ooit gevonden inscriptie in Israël zou zijn met de naam van Darius erop. Er werd gedacht dat de inscriptie een ontvangstbewijs zou zijn voor ontvangen of verzonden goederen. Een paar dagen later liet The Times of Israël echter weten dat de inscriptie in werkelijkheid in de zomer van 2022 is gemaakt en dus niet authentiek is.

Nagemaakt door expert

De inscriptie bleek te zijn gemaakt door een expert, die na alle media-aandacht contact met de autoriteiten opnam. De expert (die anoniem wil blijven) vertelde dat ze de gravering in de scherf aanbracht om aan haar studenten, op een archeologische vindplaats, te demonstreren hoe dit vroeger in zijn werk ging. Na de demonstratie had ze de scherf simpelweg weggesmeten, waarna hij enkele maanden later door de wandelaar werd gevonden.

Professor Gideon Avni, hoofdwetenschapper bij het IAA, reageert op het nieuws tegenover het Israëlische nieuwscentrum i24: “De vindplaats was geen ‘gecontroleerde archeologische opgravingsplek’, en daarom hadden er vraagtekens moeten worden geplaatst bij de authenticiteit van de vondst. (...) Het achterlaten van de nieuw ingegraveerde scherf op de plek was onzorgvuldig en leidde tot de fout die de onderzoekers maakten en de wetenschappelijke waarheid verstoorde", aldus Avni. "De Israël Antiquities Authority neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de ongelukkige gebeurtenis. In termen van ethische en wetenschappelijke praktijken beschouwen we dit als een zeer ernstige gebeurtenis.”


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen