Geen foto

Archeologische site Fort Lauderdale beschadigd

Fort LauderdaleDoor slechte bescherming raakt een archeologische site, gelegen nabij het strand van de Amerikaanse stad Fort Lauderdale, Florida, steeds verder beschadigd. Het gebied van de vondsten trekt regelmatig  de aandacht van toeristen en metaaldetector enthousiastelingen, die met hun zoektochten de grond ernstig verstoren.

Vorig jaar ontdekten archeologen het historische fort van majoor William Lauderdale, naar wie de nabijgelegen stad later vernoemd zou worden. De vestiging werd waarschijnlijk aangelegd en gebruikt tijdens de Tweede Seminole Oorlog, die plaatsvond tussen 1839 en 1842. Maar ondanks de vele vondsten die een proefopgraving in het gebied opleverde, besloot de stad aanvankelijk het gebied niet te beschermen.

Het gevolg is dat amateurarcheologen met metaaldetectoren inmiddels al tientallen musketkogels, geweeronderdelen en uniformknopen uit de grond hebben gehaald. “Ze stelen hiermee niet alleen publiek eigendom, maar vernielen op deze manier ook de structuur en het informatiepatroon van de site,” aldus archeoloog Bob Carr. 

Christopher Barfield, curator van de Historische Gemeenschap Fort Lauderdale, deelt die mening. Hij werd onlangs opgebeld door een man die met een metaaldetector aardig wat ammunitie had gevonden. “De man vroeg wat hij met de vondst moest doen, waarop ik hem vroeg deze bij mij langs te brengen, maar dat heeft hij natuurlijk nooit gedaan”, aldus Barfield.

Samen met Carr pleit hij nu voor een actievere rol van de gemeente in het beschermen van de site. Burgemeester Jack Seiler heeft inmiddels toegezegd te gaan werken aan een nieuw beleid. Of dit initiatief nog op tijd zal komen om de belangrijke vondsten te redden, is echter onduidelijk.

Bron: SunSentinel

Meer lezen
Tijdvakken