Geen foto

Archeologische site Akrotiri op Santorini heropend

Archeologische site in Akrotiri, Santorini (oude Thera)De archeologische site Akrotiri op het eiland Santorini zal binnenkort weer geopend worden voor het publiek. In 2005 stortte een dak van de prehistorische nederzetting in, waardoor één toerist om het leven kwam en nog zes anderen gewond raakten. Na een zeven jaar durende restauratie zal de site deze week weer open gaan.

Volgens het Griekse ministerie van cultuur werd Akrotiri als eerste bewoond in het laat neolithicum. De Minoïsche bronstijdnederzetting is vernoemd naar een hedendaags Grieks dorp wat op een heuvel nabij de site ligt. De historische naam van de plaats is onbekend.

Gedurende de vroege bronstijd groeide het dorpje uit tot een grote nederzetting, welke zich gedurende de midden- en late bronstijd verder uitgebreide en uiteindelijk veranderde in een van de grootste steden en havens van de Egeïsche Zee.

De grootte van de nederzetting (twintig hectare), de schepen, het werkende rioolsysteem en de gebouwen met meerdere verdiepingen die prachtige muurschilderingen en meubels bevatten, laten zien dat de nederzetting welvarend en vooruitstrevend was. De verschillende geïmporteerde objecten wijzen er bovendien op dat ze een groot handelsnetwerk hadden. Ze onderhielden onder andere contact met het Griekse vasteland, Cyprus, Syrië en Egypte.

De bloeiende geschiedenis stad kende een abrupt einde in de 17e eeuw voor Christus, toen de bewoners de stad noodgedwongen moesten verlaten als gevolg van zware aardbevingen. Niet veel later volgde een vulkaanuitbarsting die het hele eiland bedekte met lava, waardoor de stad, net als in Pompei, goed bewaard is gebleven.

Bron: Greek Reporter

Meer lezen
Landen