Geen foto

Archeologische rondleiding Kampen eindigt in valpartij

Tijdens een archeologische rondleiding zakte de betonplaat weg.Afgelopen woensdag zijn twintig bezoekers gevallen tijdens een archeologische rondleiding op het Margaretha-terrein aan de Burgwal toen een betonnen plaat onder hun voeten wegzakte. Een aantal van hen zijn lichtgewond geraakt.

Het betreft enkele schaafwonden en rug- en nekklachten. Bovendien was iedereen erg geschrokken van het incident. De rondleiding werd gehouden om geïnteresseerde bewoners van Kampen de gelegenheid te geven kennis te nemen van de archeologische vondsten van het Catharina-  en Sint Geertruidengasthuis die op de locatie gedaan werden.

Het ongeval gebeurde toen de bezoekers plaats hadden genomen op een verhoogd gelegen betonplaat waar het verzorgingshuis Myosotis heeft gestaan. Toen een archeoloog toelichting over de plek gaf, verzakte de betonplaat. DeltaWonen is direct met een onderzoek gestart naar de oorzaak.

“Ik was juist aan het bellen toen het gebeurde,” aldus ooggetuige Bart Zeven. “Ik vind het nooit zo kies om dat ‘en plein publique’ te doen. Een moment later hoorde ik een krakend geluid en zag ik die mensen zo onderuit zakken. Een bizar gezicht.”

De rondleiding werd na het incident meteen gestopt. Een tweede rondleiding werd afgelast, tot verdriet van Alexander Jager. “Niet alle opgravingen zijn geschikt voor een groot publiek, maar deze juist wel,” aldus Jager. “Dat zag je bij de opkomst van de eerste rondleiding; circa vijftig personen. We weten dat veel Kampenaren geïnteresseerd zijn in hun geschiedenis en dit maakt het voor hen heel tastbaar. Jammer dat zo’n kans door zo’n knullig ongeluk versjteerd wordt.”

Volgens Y. Burnier van ADC was het ongeval niet te voorzien en wordt veiligheid altijd voorop gesteld. Achteraf bleek ook dat de betonnen plaat was ‘ingezaagd’. Dit bleek de oorzaak van de verzakking te zijn. Het is nog onbekend wie er verantwoordelijk voor de inzaging is. “Afgebroken beton is vlijmscherp en de ijzeren wapening had voor flinke verwondingen kunnen zorgen, “ zegt een woeste Jager. “We mogen in onze handjes knijpen dat het zo goed is afgelopen.”

Bron: Gemeente Kampen

Meer lezen

Tijdvakken

Landen