Archeologische opgravingen in Maassluis
De afgelopen weken hebben archeologen veel voorwerpen opgegraven in Maassluis, waaronder talloze scherven aardewerk. Deze stammen uit ca. 400 tot 100 voor Christus. Onbekend is hoe die voorwerpen hier terecht zijn gekomen daar er geen sporen van een nederzetting zijn gevonden.
Wel zijn er sporen ontdekt van een oud cultuurlandschap dat mogelijk dateert van voor de grote overstromingsrampen uit de 12e eeuw. Deze vondsten zijn gedaan in de Dijkpolder, tussen de A20 en de Weverskade 60, een gebied van zo’n 70.000 m2. Een van de opzienbarendste vondsten is die van een gebakken ovenplaat, waarvan enkele fragmenten overgebleven zijn.
Het merendeel van de gevonden voorwerpen, die werden aangetroffen in oude geulen in het veengebied aan de Weverskade, stammen uit de IJzertijd. Hoewel er doorgaans wel afval te vinden is van bijvoorbeeld een boerderij uit die tijd, zijn er geen resten van een dergelijke nederzetting gevonden. De archeologen onderzoeken momenteel welke activiteiten hier dan wel hebben plaatsgevonden.
Het is alweer vijftig jaar geleden dat er een onderzoek van dusdanige grootte plaatsvindt in de gemeente Maassluis. De aanleiding voor de opgravingen is de geplande nieuwbouw van Lely, een organisatie die zich bezighoudt met het financiële en sociale welzijn van veehouders. Zo is er een kantoorgebouw en een fabriek gepland op de locatie.
Bron: maassluis.nl