archeologisch onderzoek Abdij van Egmond

Geofysici aan het werk op het terrein van de Abdij van Egmond

Provincie Noord-Holland/Kees Zwaan

Archeologisch onderzoek naar de Abdij van Egmond

De Abdij van Egmond is de oudste abdij van Holland. Die lange geschiedenis, die begint in de tiende eeuw, wordt nu onderzocht door archeologen. Archeologen hopen dat de resultaten van het onderzoek niet alleen meer informatie opleveren over de geschiedenis van de abdij, maar ook over de ontstaansgeschiedenis van het gewest Holland.

Veel vragen over Abdij van Egmond

Hoewel er al veel onderzoek gedaan is naar de archeologische restanten van de abdij, zijn er nog veel vraagtekens. De archeologen hopen dat ze met moderne technieken meer nieuwe gegevens naar boven kunnen halen. Zo is nog niet helemaal duidelijk hoe groot de abdij nou precies was.

Archeologisch onderzoek zonder graven

Het onderzoek wordt niet ‘ouderwets’ gedaan met scheppen en troffels. De archeologen gaan de grond onderzoeken zonder dat er een schep de grond in gaat. Met moderne geofysische technieken kunnen archeologen structuren in de grond opsporen. Zo kunnen de contouren van de abdij in kaart worden gebracht, zonder dat de archeologen daarvoor de grond open moeten scheppen. Handig, want zo wordt de grond niet verstoord, en kunnen toekomstige archeologen óók goed onderzoek doen, met technieken die we nu nog niet tot onze beschikking hebben.

Het onderzoek is al begonnen en zal in verschillende fases de komende jaren worden voorgezet.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen