Archeologisch bodemarchief bedreigd

Een team archeologen ontdekte in 2015 resten van een Duits bolwerk gelegen op een heuvelrug dichtbij Wijtschate ten zuiden van Ieper (BE). Het bodemarchief wordt daar bedreigd vanwege geplande ruilverkaveling. Door middel van crowdfunding hoopt een internationaal team van archeologen en historici een wetenschappelijke opgraving uit te voeren.

Duits bolwerk

Het bolwerk is nog in uitstekende staat en dateert uit de WO I. Na de oorlog werden de resten van de strijd toegedekt. Pas in 2015 kwam het bolwerk aan het licht toen er een proefsleuvenonderzoek plaatsvond. Toen bleek dat het Duitse bolwerk nog intact te zijn. In en rond Wijtschate is veel gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ter herinnering aan de gevechten is er in Wijtschate een site waar de herinnering aan de WOI levend gehouden wordt.

Crowdfunding

Voor de opgraving is sponsoring door ondernemingen en openbare instanties noodzakelijk. Met crowdfunding rekenen ze ook op bijdrage van privé personen. Zo hopen de archeologen en historici de geheimen van het slagveld bij Wijtschate te ontrafelen. Voor meer informatie over het project Höhe 80 - Project Whitesheet 2018 kijk hier .

www.archeonet.be/

nl.wikipedia.org/

Afbeelding: Snipersnoop-eigen werk [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IM004496.JPG#


 

Meer lezen
Landen