Archeologie zichtbaar in nieuwe brug Harderwijk

Regioarcheoloog M. Wispelwey presenteerde op 19 januari tijdens een openbare bijeenkomst in het Stadsmuseum een aantal ontwerpvarianten voor de nieuwe verbinding tussen de Harderwijkse boulevard en het toekomstige Dolfinariumeiland. De stenen voet van een geschutstoren uit de zestiende eeuw wordt zichtbaar gemaakt in de nieuwe verbinding.

Dwangburcht van Karel van Gelre

De geschutstoren is in 2014 ontdekt tijdens archeologisch onderzoek. De geschutstoren is de allereerste die ooit in Harderwijk is opgegraven. Het maakt deel uit van een grote dwangburcht die Karel van Gelre in 1519 liet bouwen. De voet van de toren is twaalf bij negen meter. De onderzijde ervan ligt op drie meter onder het maaiveld. Er zijn ook drie meter dikke muren blootgelegd, deze dienden ter bescherming tegen opkruiend ijs.

Luttekepoort zichtbaar

Al eerder werd archeologie zichtbaar gemaakt in Harderwijk. Bij de bouw van een parkeergarage die bovenop de bastions uit de 16e eeuw kwamen, is een klein deel van de Luttekepoort bewaard gebleven en te zien in de parkeergarage.

Afbeelding door Marco Grotenhuis [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org/

www.destentor.nl/
nl.wikipedia.org/
www.archeologie-noordwest-veluwe.nl/

Meer lezen

Landen