Geen foto

Archeologie Magazine - Special over Keizer Augustus

Neem nu een abonnement op Archeologie Magazine.In het julinummer van Archeologie Magazine pakken we uit met een special over keizer Augustus. Natuurlijk besteden we speciale aandacht aan de sporen die Augustus achterliet in de Lage Landen.

Dit nummer lezen? Profiteer vóór 1 juli van onze aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 27,50 én cadeaus t.w.v. € 35,-! 

Special: keizer Augustus

Augustus’ goede vriend Varus verloor bij een gruwelijke veldslag tegen de Germanen drie van Augustus’ legioenen, waarmee de keizer de grenzen van zijn macht moest ervaren. Alleen archeologie lijkt antwoord te kunnen geven op de vraag waar deze veldslag plaatsvond. 

“Omdat Rome niet de schoonheid bezat die paste bij de luister van zijn wereldmacht,” schreef Augustus’ biograaf Suetonius, “heeft hij het zo verfraaid dat hij zich er met recht op kan beroemen dat hij een stad van baksteen had aangetroffen en een stad van marmer naliet.” Wij gaan op zoek naar de restanten van Augustus’ metropool. 

In 1937 werd in het Italië van Mussolini de tweeduizendste geboortedag van keizer Augustus gevierd. Ook het Vaticaan bemoeide zich met de vieringen. Al in de Middeleeuwen geloofde men dat het keizerschap van Augustus onderdeel had uitgemaakt van Gods plan.

 En verder:

  • Een Nederlandse archeologe deed een opmerkelijke ontdekking: de Oude Egyptenaren droegen haar-extensies.
  • De prachtige kaartencollectie van het Scheepvaartmuseum.
  • Archeoloog Leo Verhart bezoekt de Golf van Morbihan (Bretagne).
  • En zoals in ieder nummer: een recept uit vroeger tijden. Deze keer: Vis in zoetzure saus, vrij naar Utilis Coquinario, ca 14e eeuw.

Dit nummer lezen? Profiteer vóór 1 juli van onze aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 27,50 én cadeaus t.w.v. € 35,-!

Meer lezen