Archeologie beleven en 18e eeuws banket bij De Boswerf

Op zondag 17 september 2017 organiseert bezoekerscentrum De Boswerf in samenwerking met de gemeente Zeist, Archeologie vereniging AWN en Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) de publieksdag Archeologie Zeist.

Centraal staat het Franse Kamp, het voormalig legerkamp van soldaten van Napoleon bij Austerlitz. In Austerliz zijn er plannen om een nieuwbouwwijk te realiseren. Mogelijk is er op deze plek omstreeks 1800-1810 het Napoleontisch legerkamp geweest met maar liefst 20.000 soldaten. Tijdens de publieksdag slaan soldaten van ‘le 85ème Regiment d’infanterie de ligne’ hun tentenkamp op bij De Boswerf en kan iedereen aanschuiven bij een historisch banket verzorgd door ‘Beleef de Geschiedenis’.

Soldaat in 1800

De aanwezige soldaten van de re-enactment vereniging ‘le 85ème Regiment d’infanterie de ligne’, laten bezoekers met veel enthousiasme kennis maken met de gloriedagen van Napoleon. Geïnteresseerden kunnen een bezoek brengen aan het tentenkamp en bekijken waarom de doorgewinterde soldaten de grootste slagen hebben overleefd. De re-enactment vereniging vertelt bijzondere verhalen, over wat er er bij komt kijken om een soldaat van Napoleon te zijn.

Koken en eten

Speciaal voor deze dag is het mogelijk om aan te schuiven bij een historisch banket in stijl. Historisch kokkin Gerti de Koeijer zorgt voor een 18e eeuwse lunch. Voor het menu en opgave kunnen geïnteresseerden de website raadplegen. Kinderen vanaf ca. zes jaar kunnen deelnemen aan de  workshop ‘Koken in de tijd van Napoleon’. Zij gaan koekjes bakken in de leemoven.

Archeologie komt tot leven-Verhalenverteller Eric Borrias

Een uniek historisch verhaal over Napoleon, de Franse tijd en Austerliz. Eric Borrias, de beste verhaenverteller van Nederland, laat bezoekers wegdromen in een in een spannend avontuur en tussen de voordrachten door kunnen de luisteraars genieten van de prachtige natuur.

Uw eigen vondsten onder de loep

Archeoloog Alexander van de Bunt van het Landschap Erfgoed Utrecht en de AWN zijn aanwezig met een informatiestand. Zij beantwoorden vragen en kunnen door bezoekers meegenomen archeologische vondsten onderzoeken. De AWN houdt zich bezig met het opsporen van archeologische locaties. Daarnaast werken de AWN-archeologen mee aan opgravingen, het conserveren en documenteren van vondsten.

De archeologiedag is van 12.00 – 16.30 uur en de toegang is gratis.

Voor meer activiteiten, opgave, prijzen en tijden van de activiteiten kijkt u op www.boswerf 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen