Geen foto

Archeologen vinden soldaat uit de Tweede Wereldoorlog in Bosnië

Een graf in een klein dorp in Bosnië blijkt een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog te bevatten. Dit is een opvallende ontdekking, omdat de familie van de soldaat dacht dat zij hem kort na de Tweede Wereldoorlog al hadden begraven.

Een doodskist met het lichamelijk overschot van T. ‘Mashie’ Miaskiewicz werd afgelopen week in Sarajevo in een vliegtuig geladen om terug te keren naar de Verenigde Staten. De mededeling kwam voor de familie als een schok, omdat zij dachten hem lang geleden te hebben begraven. Een aantal jaar na de oorlog heeft de familie een begrafenis bijgewoond, waarbij de soldaat zou zijn begraven.

Afgelopen juli belde het leger echter met de mededeling dat hun familielid in Bosnië gevonden was. ‘Ik dacht dat het leger een grote fout had gemaakt,’ aldus Theresa Miaskiewicz, momenteel 78 jaar. Zij en haar zus deden een DNA-test, waaruit bleek dat het echt om T. Miaskiewicz gaat.

Hij is gevonden in een graf, gewikkeld in een parachute. In het graf lagen ook zijn portemonnee, crucifix, een aantal knopen, een rozenkrans en zijn registratienummer aan een ketting.

‘Het hele verhaal is dramatisch, maar we weten dat hij naar huis komt en begraven wordt bij de rest van zijn familie,’ aldus Theresa. De zussen zijn dankbaar voor de moeite die het leger van de VS doet om hun broer thuis te krijgen.

T. Miaskiewicz vloog op 18 mei 1944 in een bommenwerper naar Roemenië om olievelden te bombarderen. De bommenwerper moest echter terugkeren door slechte weersomstandigheden en werd boven Bosnië door de Duitsers neergeschoten. De lichamen van de inzittenden werden door de lokale bevolking begraven. In 1947 werden deze lichamen opgegraven en teruggebracht naar de VS. Door redenen die niet bekend zijn, werd het graf van Miaskiewicz echter niet opgegraven.

(Bron: www. effinghamdailynews.com)

Meer lezen

Tijdvakken

Landen