Archeologen vinden resten duizenden jaren oud koppel

Een opgravingsteam deed in Griekenland een bijzondere ontdekking. Volgens hen vonden ze het oudste graf in zijn soort in dat land. Ze ontdekten de skeletten van een man en een vrouw. Ze stierven tegelijkertijd of kort na elkaar. Koolstofanalyse gaf aan dat de skeletten uit ongeveer 3800 vóór Chr. dateren. Waaraan ze gestorven zijn en of ze verwant aan elkaar zijn is nog onbekend. Hopelijk brengt verder onderzoek meer aan het licht.

Resten duizenden jaren oud koppel

In de tijd dat ze stierven waren de man en de vrouw tussen de 20 en 25 jaar. De houding waarin de skeletten zijn gevonden is heel bijzonder. De archeoloog die de opgraving leidt omschreef de vondst als ‘prachtig’. De man en de vrouw liggen op hun zij, de een met de buik tegen de rug van de ander. De achterste persoon heeft de armen om de voorste persoon heen geslagen.
De ontdekking vond plaats in 2013, maar werd afgelopen week pas naar buiten gebracht. De onderzoekers wilden eerst het geslacht en de leeftijd vaststellen.

Prehistorische vindplaats

De menselijke resten werden ontdekt dicht bij een grot met de naam Alepotrypa. Het is een belangrijke Griekse prehistorische vindplaats. Tijdens de zeventiger jaren werd er, onder leiding van Giorgos Papathanassopoulos, een begin gemaakt met opgravingen in de Alepotrypa-grot. In de loop der jaren hebben archeologen onder andere een dorpje uit de steentijd, een groot meer en een crematiekamer gevonden. Vermoedelijk inspireerden deze grotten de Griekse legende over de onderwereld van Hades. In de Griekse legende was Hades de koning van de onderwereld, een verborgen rijk van de doden, ook wel aangeduid als de hel. Daarnaast vonden de archeologen gereedschappen en artefacten van o.a.: aardewerk, zilver en koper. Experts geloven dat er honderden mensen woonden toen de ingang van de grot instortte.


www.metronieuws.nl
www.dailymail.co.uk

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's