Volgens de archeologen gaat het om de oudste vondst van Aboriginal aardewerk die ooit is gedaan

Volgens de archeologen gaat het om de oudste vondst van Aboriginal aardewerk die ooit is gedaan

Ian J. McNiven.

Archeologen vinden oudste aardewerk van Australië

Op het Noord-Australische Lizard Island hebben archeologen 82 scherven van aardewerk gevonden die meer dan 2.000 jaar oud zijn. Volgens de archeologen gaat het om de oudste vondst van Aboriginal aardewerk die ooit is gedaan. Met de vondst wordt de opvatting in twijfel getrokken dat Europese kolonisten aardewerk in de achttiende eeuw introduceerden in Australië.

Tekst: Thomas van Roijen

Oudste van Australië

De potscherven van tussen de 2.000 en 3.000 jaar oud werden slechts op minder dan een meter diep opgegraven naast een prehistorische vuilnishoop waar vis- en schaaldierresten werden gevonden. De etensresten zijn meer dan 6.000 jaar oud en tonen aan dat Lizard Island al duizenden jaren bevolkt is. Geologisch onderzoek van het aardewerk toont aan dat het was gemaakt van klei dat afkomstig was van het eiland. Volgens de archeologen bewijst de vondst hiermee dat de oorspronkelijke inwoners van Australië ver voor de Britse kolonisatie kennis hadden van pottenbakken.

Met de vondst wordt de opvatting in twijfel getrokken dat Europeaanse kolonisten aardewerk in de achttiende eeuw introduceerden op Australië

Met de vondst wordt de opvatting in twijfel getrokken dat Europeaanse kolonisten aardewerk in de achttiende eeuw introduceerden op Australië

Sean Ulm.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De Lapitacultuur

Ook toont de vondst volgens de onderzoekers aan dat de prehistorische eilandbewoners contact hadden met gemeenschappen aan de zuidkant van Nieuw-Guinea die eveneens potten bakten. Op Nieuw-Guinea, dat ten noorden ligt van Australië, leefde tussen 1.600 en 500 v.Chr. het Lapitavolk. De potscherven van Lizard Island komen uit dezelfde periode waarin de Lapitacultuur aardewerk maakte en zijn volgens de archeologen waarschijnlijk op dezelfde manier beschilderd.

De connecties rond de Koraalzee van de prehistorie

De connecties rond de Koraalzee van de prehistorie

Environmental Systems Research Institute (ESRI).

De Lapita stonden bekend om hun verre zeereizen waarbij ze de noordkust van Australië en Polynesische eilanden bezochten. De Lapita zijn zelfs tot aan Samoa gekomen, dat maar liefst 5.000 kilometer van Nieuw-Guinea ligt. De onderzoekers beargumenteren dan ook dat de Lapita de kennis van pottenbakken over zee met zich meebrachten naar Lizard Island. Het was al eerder bekend dat prehistorische gemeenschappen rond de Koraalzee ideeën en culturele objecten met elkaar uitwisselden. Zo zijn schelpensieraden en rookpijpen van bamboe wijdverspreid over de regio aangetroffen. Voor het eerst is er nu ook aangetoond dat technologieën zoals pottenbakken werden uitgewisseld rond de Koraalzee.

Meer lezen