Archeologen vinden mogelijk oudste voorwerpen voor spelletjes
Turkse archeologen ontdekten 49 voorwerpen die vermoedelijk gebruikt werden bij spellen bij een opgraving van bijna 5000 jaar oud nabij Siirt, een stad in het zuid-oosten van Turkije. De kleine stenen zijn in verschillende vormen geslepen, waaronder varkentjes, piramides en honden, en in kleuren geschilderd. Tevens vonden de onderzoekers een dobbelsteen, zo vertelde archeoloog Haluk Sağlamtimur aan Discovery News.
Eerdere vondsten
Sağlamtimur presenteerde de vondsten tijdens een archeologisch symposium in Murgla. Hij vertelde daar dat al eerder vergelijkbare voorwerpen zijn gevonden, bijvoorbeeld in het noorden van Syrië en Irak. Toen ging het echter om losse vondsten, waardoor ervanuit werd gegaan dat het ging om stenen waarmee geteld kon worden. De Turkse archeologen vonden de 49 spelelementen bij elkaar, min of meer zoals een schaakspel, en proberen momenteel de strategie van het spel te achterhalen.
Opgraving bevestigd ouderdom bordspellen
De opgraving van de voorwerpen bevestigd vooralsnog de vermoedens dat bordspellen ongeveer 5000 jaar geleden vanuit Egypte en Mesopotamië richting Europa kwamen. Eerder vond de Britse archeoloog Leonard Wooley al complete bordspellen met prachtig bewerkte elementen bij Ur, een voormalige stad vlakbij het Irakese Nasiriya. Deze nieuwe vondst is volgens de archeologen nog spectaculairder dan die van Wooley, omdat de stukken in veel betere staat zijn.
Archeologen vinden nog veel meer voorwerpen
Sağlamtimur en zijn team vonden bij de opgravingen nog enkele honderden andere artefacten, waaronder geschilderde potten en bewerkte bronzen gebruiksvoorwerpen. Alle opgravingen werden gedaan bij oude graven en de onderzoekers denken dat ze behoorden aan belangrijke personen uit die tijd. Door middel van C14-datering bevestigden de archeologen de ouderdom van de spelmaterialen op ongeveer 3000 voor Christus. Die ouderdom komt overeen met de stijl van andere vondsten uit die tijd en de technologische ontwikkeling van de bevolking in het gebied.
Bron: Discovery