Geen foto

Archeologen vinden ijzergieterij bij opgraving

Afbeelding van een oude ijzergieterijIn de buurt van Ormskirk in Engeland hebben archeologen een achttiende-eeuwse ijzergieterij opgegraven. De eigenaar van het stuk land was in eerste instantie niet blij met de opgraving op zijn grond. Na het vinden van de ijzergieterij vond hij de opgraving echter de moeite waard.

In maart 2009 werd een site in Ormskirk drie weken lang onderzocht door Stephen Baldwin en zijn archeologische team. Uit het verslag dat nu openbaar is geworden blijkt dat er een ijzergieterij gevonden is die uit 1796 dateert. De eigenaar van het stuk grond, Alan Stockton, wil een wijnbar laten bouwen. Voordat hij mocht beginnen met bouwen was echter een archeologisch onderzoek nodig.

‘Ik was niet blij toen ze mij vertelden dat het stuk land onderzocht moest worden voordat ik mocht beginnen met bouwen. Toen ik echter realiseerde wat Stephen heeft gevonden, wat ik toch blij dat ik eraan meegewerkt heb. Het is een belangrijke historische vondst en ik ben blij daar deel van uit te maken’, aldus Alan Stockton over de opgraving.

Stephen denkt dat de ijzergieterij wel eens de oudste ijzergieterij in de omgeving van Ormskirk kan zijn geweest. Oudere ijzergieterijen in de omgeving zijn nog niet bekend. Stephen: ‘De organisatie voor Engels Erfgoed stimuleert het zoeken naar achttiende- en negentiende-eeuwse ijzergieterijen. Vaak worden er nieuwe ijzergieterijen over de oude gebouwd, waardoor ze niet meer terug te vinden zijn. Dit was dus een mooie kans voor ons.’

(Bron: www.osadvertisor.co.uk)

Meer lezen
Tijdvakken