De Tempelberg in Jeruzalem. Beeld door אסף.צ from he via Wikipedia.

Archeologen vinden goudschat uit 7e eeuw in Jeruzalem

De Tempelberg in Jeruzalem. Beeld door אסף.צ from he via Wikipedia.Archeologen hebben bij opgravingen in Jeruzalem een goudschat gevonden. De schat bestaat uit 36 gouden en zilveren munten en een gouden medaillon uit de zevende eeuw. De schat werd gevonden aan de voet van de Tempelberg waar deze zomer opgravingen zijn gedaan. 

De opgravingen worden geleid door archeologe Eliat Mazar van de Universiteit van Jeruzalem. De goudschat werd gevonden in de ruïne van een openbaar gebouw uit de Byzantijns tijd. Vooral het gouden medaillon is bijzonder. Er zijn joodse tekens ingezet, waaronder een Menorah.  Een kandelaar die vroeger in tempels werd gebruikt. Waarschijnlijk is het medaillon bedoeld geweest als sieraad voor een Thora-rol. Als dit klopt, is het het oudste Thora-rol ornament dat ooit gevonden is bij archeologische opgravingen.

De locatie toont aan dat een deel van de schat zorgvuldig is verstopt terwijl een ander gedeelte haastig is achtergelaten.  De munten vondst is pas de derde vondst van gouden munten bij opgravingen in Jeruzalem. Ze komen allemaal uit verschillende perioden. Ze zijn te dateren  van de 4e eeuw tot begin 7e eeuw.

De opgravingen van Mazar waren al eerder in het nieuws toen in 2012 een oude Hebreeuwse inscriptie werd ontdekt. Dit is de oudste tekst die ooit gevonden is in Jeruzalem.  Het project liep van midden april tot eind juli van 2013 en is uitgevoerd in opdracht van het Archeologische Instituut van de Universiteit van Jeruzalem.

Bronnen: Hebrew University of Jerusalem - Bloomberg

Meer lezen

Tijdvakken

Landen