Geen foto

Archeologen vinden eeuwenoude luxewoning in Turkije

Archeologen denken dat hier een rijke familie met slaven heeft gewoond.Bij een archeologische opgraving in de stad İzmir in de gelijknamige provincie is een verblijf van een rijke familie uit de Oudheid gevonden. Het  verblijf is 400 vierkante meter groot en telt meerdere kamers, een badkamer en een keuken. Vooral die laatste twee ruimtes zijn ongebruikelijk voor een gebouw uit die tijd, volgens de archeologen.

De opmerkelijke vondst werd gedaan tijdens een reeks archeologische opgravingen in de eeuwenoude stad, die in het Oude Grieks Smyrna heette. De opgravingen werden uitgevoerd door de universiteit van Dokuz Eylül in samenwerking met het ministerie van cultuur en toerisme van Turkije. Het is de eerste keer dat er een woning wordt gevonden in het gebied sinds de start van het project drie jaar geleden.

Rijke familie
“De aanwezigheid van meerdere kamers, een badkamer en een keuken toont aan dat er hier een rijke familie met slaven woonde,” aldus leidend archeoloog Akın Ersoy. “We komen veel details over hun levensstijl te weten door de overblijfselen van de opgravingen.”

De archeologen geloven dat het gebouw twee verdiepingen telde, een binnentuin had en dat de badkamer en keuken eerst als één geheel werden gebouwd, maar later werden gescheiden door een muur. Ook vonden ze er veel voorwerpen afkomstig uit de Romeinse tijd.

Romeinse weg
Naast het woonhuis is een Romeinse weg gevonden. Het is de eerste keer dat er in dat gebied een weg wordt gevonden. “Het feit dat het huis naast een weg is gebouwd, geeft aan dat dit een rijke familie was,” vervolgt Ersoy. Ook denkt hij dat er waarschijnlijk zo’n vier à vijf slaven samen in één van de kamers sliepen.

Ook werden er een aantal kleine voorwerpen in het gebied gevonden, waaronder oorbellen, armbanden en olielampen. Deze zullen geschonken worden aan het İzmir Archaeology Museum.

Bron: Hürriyet Daily News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's