Geen foto

Archeologen vinden bewijs: onze voorouders dronken uit schedels

Schedel drinkbekerIn het online wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE claimen Britse wetenschappers dat drie 15.000 jaar oude schedels gevonden in een grot in Somerset werden gebruikt als drinkbekers. In oude teksten wordt regelmatig verwezen naar dit lugubere gebruik, maar archeologisch bewijs is zeldzaam.

In zijn Historiën schreef Herodotus (5e eeuw v. Chr.) dat de Scythen dronken uit de schedels van hun verslagen vijanden. Ook de Chinese historicus Sima Qian (2e eeuw v. Chr.) beschrijft een dergelijke praktijk in zijn Optekeningen van de hofhistoriograaf.  Sommige historici (en striptekenaars) beweren op grond van overgeleverde heldendichten dat ook de Vikingen uit schedels dronken, anderen zeggen dat die aanname berust op een onjuiste vertaling.

De wetenschappers, die zijn verbonden aan het Londense Natural History Museum, baseren hun aanname op een uitgebreide analyse van de schedels. Uit die analyse blijkt dat de schedels eerst zeer grondig zijn schoongeschraapt en dat daarna de schedelbasis is verwijderd, zodat er een opening ontstond waaruit men kon drinken.

Bron: PLoS ONE, New Scientist, Nu.nl

Meer lezen
Tijdvakken