Archeologen vinden begraafplaats van Filistijnen in Israël

Al in 2013 werd er een begraafplaats opgegraven in de Israëlische plaats Asjkelon. Het blijkt een begraafplaats van Filistijnen te zijn die waarschijnlijk, na onderzoek van gevonden voorwerpen, operatief moet zijn geweest tussen de 10e en 9e eeuw voor Christus. Archeologen van het Leon Levy Expedition-team besloten afgelopen weekend hun vondst pas bekend te maken. Lossen de archeologen met deze vondst een Bijbels mysterie op?

Geduld wordt beloond

Al meer dan 30 jaar wordt er door archeologen gezocht naar de Filistijnen. Zo ook in het gebied Asjkelon, wat in het zuiden van Israël ligt. Het geduld van de archeologen werd beloond door het opgraven van de eerste begraafplaats ooit van de Filistijnen gevonden. Op de begraafplaats liggen resten van 200 mensen. Mannen, vrouwen en kinderen. Opvallend is dat er geen baby’s begraven liggen op de begraafplaats. Archeologen vermoeden hierdoor dat de Filistijnen hun gestorven baby’s ergens anders begroeven.

Filistijnen

De archeologen zijn ervan overtuigd dat het om de Filistijnen gaat mede omdat er naast de menselijke resten parfumflesjes gevonden zijn. De Filistijnen stonden er om bekend om hun mensen met parfumflesjes te begraven. Daarnaast wijzen de gevonden kruiken en wapens ook richting het volk van de Filistijnen. Sherry C. Fox, onderdeel van het archeologisch team, is deze begraafplaats bijzonder: “Er is zoveel variatie in de manier waarop de mensen zijn gepositioneerd, tussen of ze zijn gecremeerd of begraven; of ze nu binnen een graftombe, een kamer of een kist of in een graf als een put zijn begraven; of ze met het gezicht naar beneden of met het gezicht omhoog zijn geplaatst.”

[video: https://youtu.be/DSwifGaSYaA]

Ontdekking nu pas bekend gemaakt

De leden van het Leon Levy Expedition-team besloten hun ontdekkingen geheim te houden omdat zij bang waren voor protesten van de ultra-orthodoxe Joden. Zij wilden eerst de opgravingen voltooid hebben voordat het nieuws bekend werd. Op deze manier werd er voorkomen dat er demonstraties of protesten plaats zouden vinden bij de archeologische opgravingen. Ultra-orthodoxe Joden hebben eerder gedemonstreerd bij opgravingen “uit angst dat de resten van hun voorouders verstoord worden”.

De Filistijnen in verhalen

In de Bijbel wordt vaak gesproken over de Filistijnen. Dit was het volk waar Israël altijd ruzie mee had. De Filistijnen waren volgens de Bijbel “barbaars, moorddadig en vernielzuchtig”. Ook in Egyptische, Babylonische en Assyrische bronnen worden de Filistijnen genoemd. “Deze begraafplaats gaat ons veel leren over de Filistijnen, dingen die wij nooit eerder hebben geweten”, aldus Daniel Master, co-directeur van de Leon Levy Expedition naar Asjkelon.

Filistijnen in de Bijbel

De Filistijnen zijn vooral bekend geworden door het Bijbelverhaal van David en Goliath. Goliath was een reus van de Filistijnen. Hij was een goede vechter en doordat hij een reus was won hij alle gevechten. David, een herdersjongen, besloot tegen hem te vechten. Met een slinger en een steen ging hij het gevecht aan. De ene steen die hij wegslingerde belandde op Goliaths hoofd en hij viel dood neer. Hierdoor wonnen de Israëlitieten deze oorlog van de Filistijnen.

Opgravingen bewijzen misschien anders

“Doordat we de Filistijnen nu gevonden hebben kan het verhaal eindelijk door hen verteld worden in plaats van door hun vijanden”, aldus Master. Hierdoor kunnen de geschetste verhalen van de Filistijnen in de Bijbel en de Egyptische, Babylonische en Assyrische bronnen een andere wending krijgen. “De Filistijnen hebben een hoop ‘slechte pers’ gehad, deze vondst zal veel mythen verdrijven”, aldus Lawrence Stager, directeur van de Leon Levy Expedition naar Asjkelon. Wel moet het archeologisch team door middel van DNA en genetische tests nog bewijzen dat de botresten inderdaad afkomstig zijn van de Filistijnen.

Bronnen:

historiek.net, Begraafplaats van de Filistijnen gevonden in Asjkelon

nytimes.com, Story of Philistines Could Be Reshaped by Ancient Cemetery

dailymail.co.uk, Has proof been found of Goliath’s people? Cemetery discovered in Israeli city with remains of up to 150 people could help solve biblical mystery

independent.co.uk, Ancient philistine cemetery discovered in Israel could solve one of the Bible’s biggest mysteries

cnn.com, Is this Goliath's burial site? First-ever Philistine cemetery discovered

timesofisrael.com, First-ever Philistine cemetery found, offers unique glimpse of Israelites’ biblical enemy

Afbeelding:

en.wikipedia.org, Natufian burial, Nahal Me'arot stream, Israel

Meer lezen
Landen