Geen foto

Archeologen vinden Apollo mozaïek in Rome

Het hoofd van Apollo, naar een Grieks origineel uit de 4e eeuw.Archeologen hebben een 2.000  jaar oude mozaïek opgegraven in Rome. Op het stenen werk staat de Griekse god Apollo afgebeeld, gekleed in enkel een kleurrijke mantel over één schouder en omringd door zijn volgelingen.

De mozaïek is gevonden in een kelder die ooit werd gebruikt als een gereedschapsschuur nabij het Colosseum, aldus vertegenwoordigers van de opgraving afgelopen vrijdag. “Dit is een zeer belangrijke ontdekking,” zegt Umberto Broccoli, hoofd van de culturele afdeling van de Romeinse gemeenteraad. “De mozaïek is in perfecte staat en kan worden gedateerd tussen 64 en 109 na Chr.”

De opgravingen gebeurden in een ondergrondse galerij van de eeuwenoude Trajan Badhuizen, een enorm gebouw nabij de ruïnes van Nero’s paleis, de Domus Aurea. De mozaïek muur is zestien meter breed en minstens twee meter hoog. Er wordt gedacht dat de muur nog acht meter verder doorloopt onder de grond. Archeologen denken bovendien dat de muur gebouwd is in een tunnel die hielp bij de ondersteuning van de Trajan Badhuizen, vernoemt naar de keizer die heerste van 98 tot 117 na Chr.

Ook zijn er een aantal unieke fresco’s gevonden in de kelderruimte, waaronder een stadslandschap en een groep mensen die druiven tot wijn persen.  Experts geloven dat de mozaiek een kamer verfraaide waar rijke Romeinen samenkwamen om naar muziek te luisteren en over kunst te praten.

Apollo was de Romeinse en Griekse zonnegod, hoewel hij in de Romeinse mythologie een veel minder belangrijkere rol had. Hij staat ook wel bekend als Phoibos Apollon onder Griekse dichters. De archeologen denken dat er meer mozaïeken als dit te vinden zijn. Ze zeggen $978.000 extra nodig te hebben om de opgravingen af te maken.

Bron: The Daily Star

Meer lezen
Tijdvakken
Landen