Geen foto

Archeologen vinden 2.000 jaar oud Maya-complex

De volk van de Maya leefen zo'n 1.000 jaar voor Christus tot 900 na Christus.In het zuiden van Mexico is een gebouwencomplex van de Maya’s ontdekt. Archeologen schatten het complex op zo’n 2.000 jaar oud en vermoeden dat het in die tijd een groot paleis was van waaruit de Maya een belangrijk gebied bestuurden.

Het complex werd gevonden in het archeologische gebied Plan de Ayutla in de deelstaat Chiapas van Mexico. Het Mexicaans instituut voor antropologie en geschiedenis (INAH) denken dat het tussen 50 voor Christus en 50 na Christus is gebouwd.

Het complex betstaat uit vertrekken met muren van een meter dik en veel ronde hoeken, legt de leidinggever van de opgravingen Luis Alberto Martos uit. Deze ontdekking is van groot belang om meer te weten te komen over de Maya-architectuur en cultuur, zegt Martos. De archeologen hopen het complex in 2012 tentoon te stellen, hoewel niet wordt aangegeven waar.

De Maya-beschaving begon ca. 1.000 jaar voor Christus en duurde tot 900 na Christus. Delen van Midden-Amerika en Mexico maakten onderdeel uit van hun rijk. Met name op gebied van sterrenkunde, architectuur en wiskunde waren zij hoogontwikkeld, een feit dat voor veel archeologen en wetenschappers nog steeds erg bijzonder is.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's